Блог за здраве и красота: Юни 2011

четвъртък, 30 юни 2011 г.

Лечение на шум в ушите

Шумът в ушите е голям проблем за повече от 36 милиона души само в Съединените Щати а за целия свят цифрите са много по-големи. За съжаление не съществуват методи за неговото лечение, които да ви дадат 100% гаранция, че ще се справите с проблема напълно и той няма да се появи в бъдеще. Причинителите на шум в ушите са много и обикновено самия шум идва като симптом на друг проблем с тялото ви. Например при високо кръвно често започвате да усещате пищене в ушите, или от резки промени в атмосферното налягане на тялото му е нужно време да се пригоди към новите атмосферни условия и затова често се усеща шум в ушите а понякога дори кръвоизлив през носа. В тази статия ще поговорим за основните причинители на този неприятен проблем и лековете, които могат да ви помогнат да се справите с него.

Излагане на силен шум
Всички обичаме да ходим на шумни места със силна музика и други мероприятия, но не осъзнаваме последствията за тялото от това. Стоейки близо до директно насочен силен звук към нас се получават временни увреждания на слуха, които могат да се усложнят в бъдеще. Такива проблеми се проявяват най-често при хора над 40 годишна възраст. Лечението на този проблем е много спорно, съществуват някой терапии, които могат да облекчат проблема за известно време. На първо място ще трябва да се откажете от шумните места на които обичате да ходите или поне да се стараете да стоите далеч от източниците на силния звук.

Високо кръвно
Високото кръвно налягане е често срещан проблем при хората, но при някой от тях се развива така наречения шум. Каквото и да правите е почти непосилно да се справите с проблема докато той не отмине от сам. Можете да помогнете за по-бързото възстановяване като предприемете действия за намаляване на кръвното налягане. Как да направите това може да прочетете тук.

Увреждане на слуха и звън в ушите
Причинители на увреждания са много и понякога дори са заложени хронично в човека. По последни проучвания облъчването с различни видове радиация дори в безопасни количества може да доведе до звън в ушите. Лечението е чрез терапии, масаж в областта на ушите и главата. Подобни масажи спомагат и за главоболие, зъбобол и други подобни проблеми.

Резки промени в атмосферното налягане
За съжалени за този вид шум в ушите няма лечение, добрата новина е че в повечето случаи то отминава по естествен път за няколко дни. На тялото му е нужно време да свикне с промените, които го обкръжават. Най-важното в този момент е да избягвате стоенето на едно място или седнали за по-голям период от време. Движението ще спомогне на тялото да се климатизира по-бързо към новите атмосферни промени.

Признак на оглушаване
При хората на възраст сетивата започват да губят своята естествена способност за нормално функциониране. Този проблем не важи само за шума в ушите, но и за зрението и други части от тялото. Решения има много, в днешно време технологиите са достигнали върха си в тази сфера и съществуват спомагателни уреди, които да ви помогнат за нормалното функциониране на ушите ви.

Никога не се притеснявайте за появата на проблеми от този тип, те не са постоянни и не засягат сериозно тялото ви. В повечето случаи са признаци на други проблеми, които трябва да разпознаете.

Лечение на екзема с натурални методи

Появата на екзема по тялото е един много неприятен момент и за съжаление не съществуват много естествени средства за лечението на подобни зарази. В зависимост от различните причини за появата на екзема се прилагат различни средства за нейното лечение. В тази статия ще поговорим за основните причинители и как да се справим със тях.

Лечение на екзема в следствие на паразитно нашествие
Паразитите са един от най-опасните причинители на екземи и други кожни болести. Такива екземи се отличават със силния сърбеж, зачервяване и поява на обриви по заразените места. Тук трябва да отбележим, че не всички паразити са видими за човешкото око. Затова са нужни по обстойни прегледи. В днешно време най-големите причинители на паразитни екземи са бълхи, въшки, кърлежи и други гадинки, които могат да се залепят по тялото. Възможна е появата и на екзема в следствие на алергична реакция към някой от тези микроскопични същества. За най-добро лечение съществуват различни анти-паразитни препарати и кремове, които можете да намерите в магазините. Това което трябва вие да направите на първо време е да се изкъпете обилно с вода като не пропускате да търкате по всяка една част от тялото си. Можете да си закупите сапун с анти-бактериално действие или лосиони със същите свойства. Поддържането на личната хигиена е много важно за прочистването от малките неприятели.

Екзема породена от алергична реакция
Лечението на подобен вид екземи е малко сложно. Първо трябва да се установи причинителя на алергията и след това да се предприемат съответните действия. Човешкото тяло може да придобие алергия към много фактори като определен вид храни, козината на различни видове животни, паразити, бактерии и дори към външни фактори като слънцето и лъчите му. В последните години зачестиха и появите на екземи в следствие приемането на нездравословна храна. За съжаление в днешно време се слагат всякакви препарати за подобряването на вкуса и повишаването на количеството на храната и някой хора реагират неприятно към тези препарати. В следствие се появяват различни заболявания като най-често те се отразяват на кожата, която се опитва да изхвърли токсичните и вредни вещества от тялото. Как да излекуваме заболяването от този вид причинители е много сложен въпрос. Опитайте се да си спомните всички промени които сте направили с тялото си в последните седмици. Като например каква храна сте приемали, сменяли ли сте дрехите си с друга материя, били ли сте изложени на места с лоша хигиена и мръсотия. За да сте по-сигурни в това, кои е причинителя можете да направите медицински изследвания. След това ще трябва да се откажете от фактора, които причинява проблема. За в бъдеще ще трябва напълно да спрете определения вид храна или друг причинител, които може да ви докара алергична реакция и появата на екземи.

Нарушаване на нервната система - лечение
Какво вече споменахме в една от предишните статии, екземата може да бъде породена и от постоянен стрес и напрежение. За да се излекувате от този вид екземи ще трябва да се опитате да нормализирате начина си на живот и да не влагате толкова много нерви в проблемите си. Наскоро бе доказано, че освен екземи стреса може да доведе и до някой видове ракови заболявания. Консултирайте се със специалист-психиатър или терапевт, които ще ви помогне да се справите с проблема по възможно най-лесния начин. Междувременно се опитайте да лекувате образувалата се екзема чрез натурални кремове, мазила и поддържане на висока хигиена. Може да изпробвате лечение като мажете поразените места с масло от маслодайна роза или коктейл от зехтин, чесън и лимон. Доказано е, че лимона и чесъна имат силно анти-бактериално действие а зехтина ще ви помогне да ги превърнете в ефективен крем за да излекувате кожното заболяване.

Преди всичко е много важно да разберете причината за вашето заболяване. Това е важен фактор защото за различните видове кожни заболявания се прилагат различни методи за лечение. След като установите причината методите за третиране на поразените места са много и повечето ефективни. В днешно време науката се е развила до такава степен, че подобни заболявания се лекуват без проблеми и за кратък срок от време.

сряда, 29 юни 2011 г.

Облекчаване на болката при възпалено гърло

Когато гърлото се възпали се случват моменти в които болката е толкова силна, че повечето хора загубват умението си да говорят нормално. Гласът се променя заради издутите сливици и болката от бактериите по тях. В повечето случаи болката може да се облекчи с домашни средства, но ако проблемът е от няколко дни и няма промяна ви препоръчваме да се консултирате със своя личен лекар. Домашните средства за облекчаване на болката са не по-малко ефективни от медикаментите, които би ви препоръчал доктор. Това важи обаче само в началното развитие на болестта. При по-напреднали възпаления е по-добре да потърсите помощ за да не се получат усложнения като вирусни пневмонии и други неприятни заболявания.

Какво ни е нужно?
Повечето средства, които ще са ви нужни се намират в най-близкия магазин за хранителни стоки. Ето и една отвара със която се прави гаргара и облекчава доста бързо болката.
Продукти:
1. Лимон
2. Чесън
3. Ябълков оцет
4. Чаша топла вода
5. Една лъжица пчелен мед
Метод за употреба:
Напълнете една чаша 250 милилитра до половината с топла (не гореща) вода. След това изстискайте във нея един лимон и прибавете едно кубче, смачкан чесън. След това прибавете и две супени лъжици ябълков оцет и пчелния мед. Разбъркайте добре докато се получи еднородна смес. След като сте готови може да правите гаргара със отварата всеки път когато болката се усили. Меда ще помогне за по-лесното преглъщане а останалите продукти са известни със анти-бактериалните си свойства и ще избият причинителите на болка в гърлото ви. Само броени минути след гаргарата ще почувствате облекчаване на болката. Не поглъщайте отварата а я изплюйте. Запазете останалата част за по-късно ако се наложи да повторите процедурата.

Други домашни помощници, които ще облекчат болката.
* Горещ чай - горещият чай е вреден за болно гърло, но облекчава гърлото по време на хранене. Причината да не се препоръчва е факта, че повечето бактерии се размножават още по-бързо под действието на горещата напитка.
* Препечени филийки със масло, сол и червен лют пипер. Всеки доктор препоръчва тази храна за хора, които имат проблеми с гърлото. Предимствата и са много. Твърдата кора обира образувалите се налепи по гърлото а солта и червения пипер избиват микробите. В началото е доста трудно да се преглъща храната, но ако изтърпите малко ще почувствате облекчение и то за дълго време. Този метод е изпитан лично от мен и горещо ви го препоръчвам. Наистина работи.
* Пийте газирани напитки. Доказано е че газираните напитки спомагат за премахването на образувалите се бели налепи по сливиците и по този начин ще намалите болката при преглъщане.

Болките в гърлото са едно от най-неприятните заболявания, които могат да ви сполетят. Съществуват различни видове причинители на болки в гърлото, понякога се получават от инфекции, нашествие на бактерии, простуда и грипове. За да намалите болката докато заболяването отмине ще ви помогнат описаните по-горе методи. В случай, че не почувствате никакво облекчение на болката до 1 ден е желателно да потърсите лекарска помощ. Това е важно защото причините могат да бъдат много по-сериозни от обикновена настинка и с времето да се влошат до по-сериозни болести като заболяване на черния дроб или бронхопневмония.

Съвети за неща, които трябва да избягвате по време на заболяването.
Никога не стойте на студено, но не повишавайте температурата в дома си над нормалната. За предпочитане са от 22 до 26 градуса стайна температура. Не излизайте на вън преди да сте се възстановили напълно. Освен, че може да влошите заболяването си, можете да заразите и някой от обкръжението ви ако причинителя на проблема са вируси. Повечето проблеми с гърлото минават за няколко дни поради възможността на тъканите да се регенерират доста бързо, но някой ангини могат да продължат и седмици ако не предприемете нужните действия за тяхното лечение на време.

вторник, 28 юни 2011 г.

Зепек натурално лечение

Появата на запек е често срещан проблем при много хора и в повечето случаи хората прекарват дни в тоалетната, опитвайки се да облекчат така неприятния проблем. Макар, че съществуват много разслабителни, не всички са толкова полезни за здравето а някой дори решават проблема само по време на тяхното използване. В тази статия ще ви разкажем за някой методи за домашно лечение на запек, без да се налага използването на разслабителни вещества.

Причините за поява на запек са толкова много, че дори няма смисъл да ги изброяваме. Най-честата е проблеми с храносмилането и недостатъчно добро обработване на храната. В следствие на това изпражненията са по-твърди и е много трудно да бъдат изкарани от организма. Болката също е често срещан проблем при ходене до тоалетна. За да се справите с този проблем е нужно да избягвате някой вредни храни, които могат да ви причинят усложнения.

Храни, които причиняват запек
Храненето с вредна за здравето храна, може да ви причини не само запек, но и други проблеми със органите на тялото като камъни в бъбреците, сърдечни проблеми, хранително отравяне, екземи, и други неприятни заболявания. За да облекчите болката и спрете запека е нужно да се откажете от мазните храни, колбаси от сушено месо, готвени ястия със съдържание прекалено много мазнини.

Храни, които облекчават запека
До тук с забраните, сигурно сте доста неприятно изненадани от факта, че ще трябва да се откажете от така приятната мръвка, но за да се избавите от запека които ви създава проблеми са нужни усилия от ваша страна. Как да облекчите запек в домашни условия? Отговорът на този въпрос е много прост - зеленчуците. Ето и някой храни които ще ви помогнат за това:
Зелената салата от маруля и ряпа в комбинация с яйца и кисело мляко ще ви помогне да излекувате запека за няколко дни. Като цяло няма ограничения при зеленчуците, ще можете да се храните със всякакъв вид без да се притеснявате от влошаване на състоянието си. Процесът на лечение продължава толкова време, колкото е нужно на тялото да се отърве от причинителите на запек и възстанови нормалните си функции.

При хроничен запек
За разлика от частните случаи при хората, които се хранят с неподходяща храна. Хроничния запек е много по-сериозен проблем защото се появява по-често. На света съществуват милиони хора, които страдат от този проблем. В днешно време науката и напредъка в медицината е достигнал върховете си по този въпрос и съществуват медикаменти, които могат да ви помогнат. За нещастие повечето от тях са доста скъпи. Решението идва в някой билки, които спомагат за по-лесното храносмилане и не позволяват втвърдяване на изпражненията. В някой от следващите статии ще поговорим по-обстойно за тях.

Чай за лечение на запек
Съществуват и някой билкови отвари, които могат да излекуват запек за кратко време.
1. Чай от лайка - чая от лайка е много полезен не само за дебелото черво, но и други заболявания. Приема се охладен на стайна температура и в по-големи количества. Можете да го замените изцяло с вода за около ден. Би трябвало да спре развитието на запек и облекчи болката при изхождане.

2. Чай от бодилите на магарешки трън. Не е често използван поради неприятния си вкус и малко съмнителните си лечебни свойства. В миналото е бил често използван, както за проблеми със ходенето по голяма нужда, така и за болки в гърлото, хепатит, менингит и други болести.


Преди всичко не бива да подценявате този проблем. Той може да бъде причинен от много по-сериозни проблеми в тялото, такива каквито малко хора предполагат. Могат да са симптом за проблем с червата или стомаха. За да сте по-спокойни можете да се консултирате със специалист, които да ви каже най-добре каква всъщност е причината за вашето заболяване.

Причини за появата на екзема

Появата на екзема е един неприятен и често доста тревожен проблем, особено по-суетни хора, които се притесняват от белези по тялото си. За нещастие екземата може да обхване всяка една част от тялото като поразява кожата и я превръща в неприятни червени петна а понякога и рани. На външен вид прилича много на нараняване от удар или рана. В зависимост от типа на кожната болест се развива на различни места по тялото като причините за нейната поява са много и често най-непредвидените фактори могат да бъдат причинители на болестта.

Основни причини за появата на екземи

Стрес - Макар и подценяван от много хора, стресът често води до косопад, болки в главата, екзема, сърдечни проблеми и други неприятни заболявания. За да се предпазим от появата на тази неприятна кожна болест ще трябва да се придържаме към някой основни съвети.

1. Опитайте се да не влагате толкова много нерви в ежедневните проблеми, това няма да ги реши а само ще ви създаде допълнителни неприятности.
2. Отидете на разходка или правете неща, които ви харесват в почивните дни. Целта е да се отърсите от проблемите в ежедневието и преборите стреса.
3. Споделете с близки и приятели какво ви тревожи, най-добрия начин за борба с проблемите е да ги споделиш с близък човек.

Паразитни инфекции
Нашествието на паразити по вашето тяло, вътрешно или външно са едни от най-неприятните причинители на екземи и кожни заболявания. Понякога дори един обикновен кърлеж може да ви донесе подобна инфекция. Съществуват и паразити, които са невидими за човешкото око, но в същото време са много опасни и пренасят всякакъв вид болести.
Решения:
1. Спазвайте стриктна лична хигиена
2. Винаги преглеждайте обстойно тялото си след разходки в парка или планина, както и места със занижена хигиена или прекалено много мръсотия.
3. В случай на съмнения, че сте прихванали паразити се консултирайте със вашия личен лекар.

Вредни храни и натрупване на токсини в тялото
Натрупването на токсини и всякакъв тип вредни вещества в тялото също може да бъде причинител на екзема. Това се случва най-често в моменти на отслабване на организма и възможностите му за естествена защита.
1. Приемахте храна, която е богата на повече витамини.
2. Опитайте се да възвърнете естествения ритъм на тялото чрез спорт и упражнения.
3. Избягвайте задимени и затворени пространства, без достъп до чист въздух.

Увреждане на органите за почистване на тялото

Увреждане на органите, които отговарят за прочистването на тялото от различни видове замърсявания и вредни вещества също може да доведе до екземи. Причината е че когато тялото не може да изчисти натрупалите се отрови, то се опитва да ги изхвърли от организма чрез кожата. Един пример за това са хората облъчени с радиация, те често развиват рани и екземи, които не се лекуват защото тялото се опитва да изхвърли отровите от организма. За тези описани проблеми няма конкретно решение, ще се наложи да потърсите помощ от специалист.
Можете също да опитате и с разни билки и зелен чай за прочистване на организма и кръвта, но това е само в случай, че проблема не с увреждане на някой от органите на тялото.

Различните видове екземи имат и различни причини за тяхната поява. Примерно екземите по главата и ръцете се появяват най-често от стрес, тези по корема и краката са от хранителни отравяния и други подобни проблеми. Каквото и действие да предприемете се препоръчва консултация със компетентен специалист, които да прецени точно метода по които да се проведе вашето лечение.

понеделник, 27 юни 2011 г.

Камъни в бъбреците при жените

Както вече казахме в една от предишни статии, камъните в бъбреците при жените са много по-често заболяване от случаите при мъжете. Макар и в днешно време да съществуват много методи за лечение на камъни в бъбреците, тази болест е изключително опасна и болезнена за една жена. Повечето жени, които страдат от това заболяване казват, че болката е по-силна дори от тази при родилните болки, счупване на кост или зъбобол. Болката обхваща най-вече областите около кръста и корема като изкарването на образуваните камъни причинява силна болка и е възможно да увреди пикочните канали. Най-неприятната част от цялото заболяване е факта, че дори изкарани от тялото, камъните се образуват отново с времето. В тази статия ще ви дадем някой съвети, които да ви помогнат да намалите болката и скоростта на развитие при образуването на нови.

Камъни в бъбреците при бременност
Някой лекари казват, че образуването на нови камъни при бременни жени е много по-често срещано отколкото при останалите. Това е така защото поради бременността органите на тялото работят под по-голямо натоварване от нормалното и бъбреците не могат да обработят добре кръвта, преминаваща през тях. Бременните жени често страдат от бъбречни кризи и изобщо проблеми с бъбреците от всякакъв тип поради този факт. За по-сигурно се консултирайте със вашия личен лекар, които ще ви препоръча най-добрия метод за тяхното премахване. Макар, че докато носите зародиша не е възможно да се премахне проблема напълно, съществуват много методи за облекчаване на болката.

Облекчаване на болката при жените
Методите за облекчаване на болката са едни и същи както при мъжете. Избягвайте храни богати на калции и пийте повече течности. В това число са най-ефективни натуралните сокове като е доказано, че сокът от червена боровинка е много ефективен за бъбречни камъни. Препоръчва се да не пиете чешмяна вода защото тя е богата на хлор и други вредни вещества. Временно можете да си купувате минерална. За жени в менопауза методите за премахване на камъни са малко по-сложни тъй като техните тъкани зарастват по-трудно от тези на млада жена.

Оперативни методи
При някой жени се образуват толкова големи камъни, че нормалното изкарване от организма по естествен начин е невъзможно и се налага оперативно премахване. За процеса на изваждане ще поговорим в някой от следващите постове. Преди всичко няма място за паника, съвременните технологии дават намаляват риска до минимум.

Симптоми на бъбречно заболяване при жените
Освен силните болки, съществуват и други признаци за това, че една дама има проблем с бъбреците. Наблюдава се отпадналост и в някой случаи висока температура. Тези симптоми са първите признаци, че може да имате не само камъни, но и по-сериозен проблем затова е важно незабавно да се консултирате със специалист. Острите болки при ходене по малка нужда са също често срещан проблем, това е причинено от малките прашинки които се движат по пикочните канали на жената.

Лечение
Лечението на проблема може да бъде по няколко начина, но не всички са безопасни и натурални. Лечението с ултразвук за раздробяване на по-големите камъни е опасно за бременни жени, но ефективно при останалите. Натуралните средства за предпазване ги споменахме по-горе а третирането в домашни условия също не се препоръчва без предварителен преглед на състоянието на жената и размера на образувалите се калциеви камъни.

В Съединените Щати по последни статистики близо 7% от женското население страда от камъни в бъбреците или проблеми с тях от друг тип. Данните са по проучване на някой от най-елитните институти. За съжаление все още не съществува постоянно и сигурно средство, което да помогне за този проблем. Повечето жени се борят с този проблем за цял живот и все още повечето решения са не напълно ефективни.

неделя, 26 юни 2011 г.

Екзема при бебетата

Появата на някой вид екзема при бебета е често срещан проблем, които стряска повечето родители и те веднага започват да се притесняват за своето дете. Това е напълно нормално като се има на предвид, че екземата изглежда доста стряскащо. Преди всичко трябва да спрете притесненията, това е нормално и се случва често при бебетата. Причините са много и в повечето случаи е непосилно да разберем каква точно е причината за заболяването. При бебетата екземата се появява първо по лицето и челото, но не е изключено да започне от краката и ръцете.

Какви са причините за поява на екзема по нашето бебе?
Както вече казахме, причините могат да бъдат толкова много, че няма да ни стигне място в тази статия за да ги изброим. Ето и някой от основните виновници за появата на екзема.

1. Алергична реакция към храни или материя като вълна и пух.
2. Ако някой от родителите има проблем с алергии, асма или екзема съществува опасност и бебето да развие подобни заболявания.
3. Дразнение на кожата от урината или друг вид замърсяване.
4. Прекалено висока стайна температура.
5. Преминаване от майчината кърма към други храни като яйца и продукти със съдържание на пшеница.

Признаци за развитието на екзема
За един родител е непосилна задача да следи всички тези фактори и да ги регулира така, че да няма опасност за бебето. Въпреки всички усилия няма гаранция, че вашето бебе няма да развие някой от различните видове екзема. В началото екземата се развива като малки червени петънца по кожата на лицето, ушите, ръцете или краката. В последствие червените петънца се разширяват и върху тях могат да се образуват малки пъпчици. Малчуганът изпитва силен сърбеж и често разчесва екземата като по този начин тя се превръща в мокра и от нея излиза кафява или прозрачна течност. Дори след преминаването на екземата, поразените места остават със суха и леко издута кожа, която е по-грапава от другите части на тялото. Преди всичко в тези моменти ще трябва да потърсите лекарска помощ за да се справите със болестта. Това е много важно защото е трудно да се разпознае източника на проблема а и някой родители често бъркат екземата със други заболявания като хранително отравяне, херпес или други кожни заболявания. Най-често срещана при децата е екзема дерматитис, която не е опасна, но е болезнена и преминава доста трудно за малките деца.

Какво можем да направим преди да отидем при лекар?
Тук ще ви препоръчаме някой основни неща, които трябва да направите за вашето бебе преди да отидете на лекар.
1. Сменете млякото със сухо и не слагайте захар във него.
2. Ако сте започнали да давате други храни на детето като яйца например, спрете ги за момента.
3. Сменете завивките на детето си като използвайте друга материя, различна от тази която използвате в момента.
4. Намалете или по възможност спрете кашите за регулирате наддаването на килограми за вашето дете. По-едрите деца страдат по-често от екзема отколкото тези с нормално тегло.
5. Не хранете детето си със храни, които са богати на пшеница.
6. Намалете стайната температура с няколко градуса.
Не очаквайте бърз резултат. За да има ефект от всички тези съвети е нужно да изминат няколко седмици. Затова е нужно да се консултирате със личния си лекар за да избегнете усложненията.
Не използвайте кремове, които са ви препоръчали преди да сте направили консултация със специалист. Преди всичко повечето родители не знаят какво е екзема и започват да третират поразените области по кожата без да са се посъветвали със кожен лекар и проблема може да се влоши още повече. Ако имате домашни любимци ги дръжте по-далеч от бебето, съществува опасност то да развие алергична реакция към козината на животното.

Преди всичко родителите трябва да бъдат спокойни, че няма опасност за тяхното бебе. Нужно е обаче да се вземат незабавни мерки защото екземата може да доведе до бъдещи алергични реакции, които да се превърнат в хронични за едно дете. Следвайте тези съвети и всичко ще се оправи за няколко седмици като не е нужно да се сменя метода на лечение щом не забележите незабавна промяна. Какво вече казахме, първите симптоми на оздравяване могат да се появят една след 2-3 седмици а понякога и повече.

Какво е екзема и как да се преборим с нея

Екземата е едно от най-разпространените заболявания по цял свят. Най-големия проблем при нея е това, че съществуват много причини за нейната поява и често те остават загадка за повечето хора. В тази статия ще ви обясним, какво е екзема, какви са първите симптоми на заболяването и какви са причините за появата на проблема.

Какво е Екзема?
Екземата съществува под много видове и форми като може да се появи на всяка една част от тялото, като най-често поразява ръцете, главата и краката. На външен вид тя може да изглежда по няколко начина.
1. Зачервена област със малки водни мехури по нея, когато мехурите се спукат те изпускат жълта течност. Такива екземи се наричат още мокри.
2. Суха екзема - сухата екзема е придружена с лющене на кожата в поразената област, големи парчета мъртва кожа се отделят от тялото придружени със сърбеж и дискомфорт.
3. Хронична екзема. Тя е сух вариант на болестта като най-често се поразяват гънките на ръцете и краката. Придружена е със силен сърбеж на поразените места и често това води до лющене на кожата.

Какви са първите симптоми?
Най-общо казано в началото на болестта се появява зачервяване на областта, която в бъдеще ще се развие екземата. Върху зачервената област се появяват малки пъпки, които на пръв поглед приличат на обрив. Те могат да бъдат по цялото тяло или само по зачервения участък от тялото. Такива екземи могат да се появят навсякъде по тялото. Дори по главата като причиняват косопад в областта която са засегнали. Навсякъде където екземата порази кожата окосмяването пада.

Причини за появата на екзема?
Причините за появата на болестта са много, но при всички случаи се дължи на отравяне на организма с токсини. Тялото не може да компенсира и да се пречисти затова се опитва по някакъв начин да изхвърли вредните вещества и отрови. Екземата може да е признак и на нарушена функция на някой от органите като черния дроб, заболяване на червата и храносмилателните органи, бъбречно заболяване и други. Такива екземи рядко се появяват по главата. Такива екземи се срещат често при възрастни хора, които имат нарушено или не достатъчно добро функциониране на тези органи.

Екземата може да бъде породена и от алергична реакция с различни отрови като храни с консерванти, кремове за лице и тяло със съмнителен произход, натравяне с различни отрови като радиоактивни елементи, бактериални инфекции и други.

Екземата може да бъде породена и от прости неща. Например при хора страдащи от силен и постоянен стрес, при децата може да се получи в следствие от високата стайна температура или използването на възглавници с пух или консумиране на по-големи количества млечни продукти.

Кои са най-ефективните средства за лечение?
Преди всичко както вече казахме, екземата се дължи на натравяне на организма с токсични вещества. За да премахнем проблема ще трябва да укрепим тялото си с здравословни храни. Най-доброто решение е една диета със зеленчуци, богата на витамини, целулоза и други хранителни вещества. Най-добрите храни за това са зелена салата, моркови, лук, чесън, ряпа и други грудки. В последно време се използва и зелен чай, които е много силен антиоксидант и спомага за прочистването на тялото от всякакъв тип токсини. Макар и да е ефективна, диетата спомага по-скоро за подсилване на организма и прочистване от вредните вещества. Съществуват и други по-ефективни методи, които ще ви разкажем в някой от следващите статии.

Как да се предпазим?
На този въпрос е много трудно да се отговори. Както вече казахме причините за появата на екзема са прекалено много за да вземем мерки за всеки един от тях. Ето някой основни правила, които трябва да спазваме за да избегнем проблема със повечето видове екземи.

1. Хранете се с по-малко консерванти а наблягайте на здравословна и домашно приготвена храна.
2. Спазвайте стриктна лична хигиена. Външното замърсяване също може да доведе до проблеми от този вид.
3. Спортувайте - спортът е от жизнена важност за здравето на организма и по този начин ще поддържате органите и тялото си здрави. Както вече казахме екземата може да се появи в следствие на неефективна работа от страна на някой от прочистващите органи на тялото.
4. Избягвайте задимени и затворени пространства. Те са основния виновник за натрупването на вредни вещества и токсини в тялото.

Спазвайки тези правила не само ще се предпазите от такъв вид заболявания, но ще живеете и по-здравословен живот. Ако имате други въпроси не се колебайте да питате. Ние с радост ще ви отговорим. В случай на по-сериозни поражения по тялото и нарастваща екзема не губете време и незабавно потърсете лекарска помощ. Както казахме, причините за заболяването са много и екземата може да бъде симптом на друго по-сериозно заболяване.

петък, 24 юни 2011 г.

Как да облекчим болките при зъбобол

За различните видове зъбобол са ефективни различни методи за облекчаване на болката. Затова в тази статия ще ви покажем основните методи за лечение при най-често срещаните проблеми със зъбите ви. Макар, че все още няма достатъчно ефективно лечение, което да бъде 100% натурално. Тези методи са ефективни, но само за облекчаване на болката докато се консултирате със специалист зъболекар.

1. Облекчаване на болката при мъдрец
Мъдрецът причинява постоянна и много неприятна болка, особено при младите хора. За нещастие не са налични много средства за решаване на този проблем. Причината за появата на болка е от това, че мъдрецът може да започне да расте на криво и притиска корените на съседния зъб, които започва да ви боли. За да разберете дали причината е точно тази просто натиснете с пръст зъба, които се намира в задната част на устата. Ако почувствате леко увеличаване на болката а зъба ви е видимо здрав, то със сигурност причината е точно мъдрец. Също се вижда леко подуване на венците в областта на болката и леко зачервяване. За да облекчите болката може да пробвате като масажирате болната област с леки натискания в страни. Не натискайте горната част на зъба.

2. Болка при кариес
Кариеса е много честа причина за болки в зъбите. Понякога дори болката е такава, че трудно се разпознава кои всъщност е нейния причинител. За да се справите с нея ще трябва да се откажете от някой храни като сладко и топли, газирани напитки.
Измийте зъбите си обилно със студена вода и направете така, че дупката на зъба ви да не се пълни с остатъци от храна. За щастие болката при кариес не е постоянна и отминава бързо ако зъбите ви са чисти. Можете да направите студен компрес на зъба докато болката отмине.

3. Пулпит и увреждане на зъбната пулпа
Болката при увреждане на зъбната пулпа е много по-силна и остра. Тя се появява когато кариеса се е развил до такава степен, че е увредил външната обвивка на зъба и е достигнала сърцето на зъба а именно нервите и кръвоносните съдове в него. Болката се появява изведнъж и понякога е толкова остра и рязка, че хората се стряскат от нея. Това е нормално защото болката идва изневиделица и нейното облекчаване е много по-трудно.

Какво трябва да направите за да облекчите болката в този момент?
а) Измийте добре зъба си и натопете памучен тампон в силно солена вода. После го поставете в дупката на зъба.
б) Сложете малко сол в дупката на зъба. Чувството не е приятно, но има бърз ефект от него.
в) Пийте студен и прясно изстискан сок от лимон.
г) Покрийте дупката на зъба с памук и направете компрес със лед.
д) Ако болката е толкова силна, че преминава към главата може да опитате с масаж на ушите или китката.

4. Гранулом в зъба
Това е може би най-коварното заболяване, което може да се случи на вашия зъб. На практика се образуват гнойни мехури в корена на зъба, които причиняват силна болка и могат да доведат до заболяване на други части от тялото като бъбреците, черния дроб, сърцето, главата, лош дъх и възпаление на ишиас нерва. За облекчаване на този тип заболяване няма почти никакви средства, дори медикаменти не могат да спрат болката затова ви препоръчваме незабавно да се консултирате със стоматолог. Лечението на гранулом е много бавен и несигурен процес. Едва 1/3 от денталните грануломи се лекуват. Най-често се образуват при зъби, които вече са умъртвени предварително и пломбата им се е отлепила от зъба. Ако не предприемете незабавни действия, дупката се запълва с остатъци от храна и се образуват подобни гнойни балони. Затова никога не чакайте да ви заболи а отидете на време при специалист.

Стрептококи - Първи признаци

Стрептококи е много коварна болест, която на практика е заразяване със бактерията стрептококи и често я наричаме просто възпалено гърло. За разлика от обикновеното възпалено гърло, стрептококи не се дължи на настина или грип. Тя е точно определено заболяване, което е дело на бактерията стрептококи. В тази статия ще разгледаме най-основните признаци на това заболяване и ще ви дадем някой съвети за неговото лечение при първите симптоми на болестта.

1. Болката при стрептококи се различава много от обикновената настинка, тя е заразна и често се прихваща от други приносители на бактерията. За да определим с какво точно си имаме работа ще трябва да научим и някой основни и характерни черти на бактерията. Чувството за болка е постоянно и се увеличава с времето. За разлика от останалите заболявания от този тип, болката не зависи от преглъщане или хранене. Тя се чувства през почти цялото време и се увеличава с развитието на болестта.

2. Зачервено гърло и сливици са също част от първите признаци, че сте прихванали бактерията. В първите дни от заболяването цялото ви гърло ще бъде зачервено, но в повечето случаи няма следи от бели петна, които се появяват по-късно.

3. Освен видимите признаци на заболяването са характерни и някой допълнителни черти, които са по-скоро допълнение към заболяването.

Ето и някой от тях:
а) Висока температура - рязко повишаване на температурата и трудност при нейното намаляване.
б) Главоболи - чувствате тъпи и постоянни болки в главата.
в) Световъртеж - често срещан признак, но имайте предвид, че не се проявява при всички случаи.
г)Болки в гърба - болката може да бъде в областта на белите дробове и се усеща при вдишване и издишване. В този момент е нужно да се консултирате с лекар незабавно. Съществува риск, че може да сте прихванали стрептококи пневмония, която е опасна за живота на човека.

4. Загуба на чувството за ориентация и прилошаване, понякога и повръщане. Ако бактерията на стрептококи е засегнала голяма част от тялото ви е възможно да почувствате и гадене. Наблюдава се и освобождаване на раждив секрет при кашляне.

Съвети за лечение при появата на първите признаци
Още при първите симптоми ще се наложите да направите незабавен преглед при доктор. Макар и да няма сериозна опасност за вашето здраве е препоръчително за да бъдете сигурни и спокойни. Хората, които са с по-слаба психика се плашат от подобни заболявания и често си докарват допълнителни проблеми.
Хранете се, въпреки болката е много важно да приемате силна храна и да не се излагате на много високи или много ниски температури. Ако имате висока температура е препоръчително да я намалите с натурални средства.
Купете си някой цитрусови плодове като лимони и портокали, те ще намалят развитието на бактериите в гърлото ви. Бактерията в комбинация с температура може да ви доведе до силна умора и дори изтощение. Храните, богати на витамини ще ви помогнат да се справите с нея. И винаги пазете себе си и околните от заразяване. Носете предпазна маска на лицето си за да не изхвърлите заразена слюнка по някой и той също да приеме заразата.

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Стопяване на коремните мазнини за жени

За разлика от мъжете, жените приемат много лично и се притесняват много повече ако имат по-голям корем. Причините за надебеляване или просто издуване на корема са много. Те са същите както при мъжете. В тази статия ще разгледаме причините и методите за стопяване на коремните мазнини за жени. В нея ще споменем най-популярните и ефективни методи да поддържате корема си стегнат и как да регулирате храненето без излишни рискове за здравето ви.

Причини за наддаване на коремните мазнини

Коремните мазнини могат да се увеличат рязко за няколко месеца, дори седмици понякога. Всичко зависи от начина на живот и резките промени в ежедневието на човека. Понякога дори смяната на една работа с друга може да ви причини промени в тялото. Корема е едно от най-уязвимите места в женското тяло и там най-често се появяват първите промени.

Храненето е също може да повлияе и то много на вашия корем. Сигурно се питате какви са храните, които могат да са основния виновник за този проблем. Повечето "експерти" ще ви кажат, че за това са виновни мазнините. Въпреки, че мазнините също играят голяма роля за вашето тяло, те не са единствения виновник за затлъстяването. Ако се храните нередовно със вредна храна, естествено че от нея ще се създаде неблагоприятен ефект. Приемането на храни като свинско, пържоли не е вредно, но просто трябва да се храните и със други храни. Най-вече зеленчуци. Винаги трябва да имате зеленчуци в менюто си. Те са един от основните източници на витамини, които помагат на тялото ви само да се справя със натрупването на мазнини. Сладкото също е една от храните със които не бива да се прекалява защото се отразява на цялото тяло а не само на корема. Освен затлъстяване на корема храненето със вредни храни може да доведе до редица по-сериозни заболявания като запек, проблеми със бъбреците, хранително отравяне, стомашни киселини, сърдечни проблеми и други.

Най-доброто решение за всички тези проблеми е да се храните редовно по 3-4 пъти на ден като комбинирате всички полезни и не толкова полезни храни. Винаги разнообразявайте храната като приемате различен вид зеленчуци и месо. Сладкото също не е лошо след хранене, но в малки количества. Както казахме не бива да прекалявате със сладките храни. Не яжте бургери и други подобни, готови храни. Редовното хранене с подобни хамбургери може да доведе дори до сърдечен удар.

Упражнения, които ще помогнат на жената да регулира мазнините на корема си

Освен храните, упражненията са също толкова важни за всеки човек, било то мъж или жена. Единствената разлика е, че за различния пол се препоръчват различни видове упражнения. За жените има толкова много спортове, които помагат и в същото време не отнемат много от времето ви. Един от най-предпочитаните сред жените спортове е фитнеса, бягането на пътека и гимнастиката. Макар, че ние не ви препоръчваме фитнес упражнения те също помагат. Причината да не са чак толкова полезни е затвореното помещение. На тялото му е нужно много чист въздух особено по време на натоварване а за съжаление застоялия въздух във фитнес залата само ще ви накара да се чувствате отпаднали след тренировка. Доказано е че човек може да измине много повече километри в бягане на вън сред природата отколкото в затворено помещение където белите дробове не могат да извлекат достатъчно кислород от застоялия въздух.

Гимнастика и спортни танци
Едно от най-популярните в последно време упражнения. Освен че е много полезно за цялото тяло, спортни танци са и изключително приятно преживяване. Те са отборно упражнение и по този начин ще създадете повече приятели с които да обсъждате темите които ви интересуват. Преди всичко не трябва да се притеснявате ако имате няколко килограма в повече когато отидете на танци. Това е абсолютно нормално и ако тренирате упорито ще се справите с проблема за кратко време.

Консултирайте се със специалист
Ако задължително желаете да стопите коремните мазнини чрез упражнения и диети ще ви трябва и специалист, които да изготви програма специално за вас. Не се доверявайте на изкуствените програми за отслабване, които единственото което правят е да ви вземат парите а резултатите ги няма или са толкова малки, че почти не си личат. Един специалист задължително ще прегледа текущото състояние на тялото ви и ще прецени как да продължите за да не му навредите. Никога не спирайте рязко каквото и дра правите. Упражнения, диети всичко се отказва постепенно защото рязкото спиране може да доведе не само до още по-голямо затлъстяване, но и до здравословни проблеми с тялото ви.

неделя, 19 юни 2011 г.

Упражнения за Ишиас, Гимнастика и Масаж

Какво вече казахме в някой от предишните статии. Седалищния нерв е най-големия в човешкото тяло и като такъв, той е подложен на редица атаки, причинени от външни и вътрешни фактори. Целта на този пост е да ви запознае с най-добрите и популярни методи за неговото лечение. А именно чрез упражнения, гимнастика и лечебен маса. Ще започнем темата с някой основни упражнения. Ще помоля читателите на този блог ако искат да добавят нещо. Могат да се включат в дискусията като оставят своите коментари и въпроси. Ние ще се постараем да отговорим максимално подробно на всеки един от тях.

Някой прости упражнения за седалищния нерв
Преди всичко трябва да се подготвите физически и психически, че ще се преборите с проблема на всяка цена а за целта е нужна подходяща подготовка на цялото тяло да посрещне натоварването от упражненията, които ще ви опишем. В раздела за гимнастика ще поговорим по-подробно за ефективните методи за подготовка на мускулите и цялото тяло преди упражнения.

1. За да се изпълни това упражнение са ви нужни единствено една стабилна маса за хранене. Трябва да застанете на около 70 градуса като се захванете за масата с лице към нея. След това започнете да се оттласквате и спускате плавно и бавно с ръце към масата. Това упражнение е много подобно на лицевите упори, но натоварва по-малко ръцете и повече кръста. То е полезно не само за седалищния нерв, но и за мускулите на гърба, ръцете, гърдите и органи като сърцето и белите дробове.

2. Въртене на стълб. За това упражнение ще ви е нужен стълб за набиране. Не се безпокоите, няма да ви караме да правите набирания макар, че те също са полезни. Хванете се за стълба и се опитайте да повдигнете тялото си с краката нагоре като промушите тялото между ръцете си. Това упражнение е малко трудно за повечето хора, но наистина има благодатен ефект. След като промушите тялото между ръцете си се опитайте да го върнете обратно по същия начин. Направете тази процедура поне три поредни пъти като почивате след всяка една от тях.

3. Коремни преси. За тях всеки знае че са много полезни за изгаряне на коремните мазнини, но също така натоварват леко и седалищния нерв като не го претоварват а масажират постепенно. Не се товарете с тежки процедури, направете няколко серии по 10 или 15 коремни преси. Целта е не да натоварвате тялото си а да го раздвижите.

Видове масажи за седалищния нерв
В една от предишните статии споменахме за лечебните свойства на масажа върху ишиас нерва. Трябва да знаете, че различните видове масажи се прилагат за различни заболявания. Както при упражненията така и при масажа си има определени похвати, които се отнасят за конкретни области. Масажа не спомага само за възпаления нерв, съществуват и такива които се правят специално за профилактика, лечение на органите като сърцето, черния дроб, бъбреците, дори са създадени такива, които имат ефект при зъбобол или главоболие.

1. Спортен масаж. Не е за предпочитане при лечение на ишиас. Макар, че някой хора желаят повече него от стандартния. Какво всъщност представлява спортния масаж? На практика процедурите са почти същите както при обикновения, но похватите се правят много по-грубо от обикновените. Масажа на гърба и кръста е за предпочитане като един специалист знае точно къде е източника на болката още при опипване на болната област. Никога не ходете при съмнителни масажисти, които в повечето случаи не знаят какво и защо го правят. Целта на масажа не е да се чувствате приятно от това, че някой ви гали по гърба а да излекува болните или възпалени области от тялото.

2. Стандартен масаж. Стандартния масаж е със почти същите похвати както при спортния като те са много по-леко прилагани от масажиста. Отново целта е да се излекуват възпаления нерв и схваналите се мускули. В повечето случаи може да чувствате лека болка по време на масажа, но като цяло стандартния масаж не причинява болка по време на процедурата. Целта му е да напрегне дори най-малките мускули на тялото за да се разпуснат и да се почувствате по-енергични и здрави.

Гимнастика за ишиас.
Както вече казахме гимнастиката е много полезна за ишиас и ще ви помогне за подготовка на тялото ви преди упражнения. Целта на гимнастиката е да раздвижи тялото и разтегне схваналите се мускули а упражненията да ги направят по-силни и издръжливи.

1. Застанете изправени в парка или на място където въздуха е чист, прохладен и свеж. Разкрачете краката си леко. След това се опитайте да достигнете връхчетата на пръстите на краката си и с двете ръце като прегъването започва от кръста и не сгъвате колената. След всяко навеждане се изправяйте до горе и повторете процедурата само, че се наведете към другия крак.

2. Завъртане на таза. Хванете таза си с двете ръце и започнете въртеливи движения като не движете кръста а само таза. След няколко завъртания сменяйте посоката на въртене. След това започнете да се навеждате през кръста напред, на ляво и надясно. Повторете упражнението поне 3 пъти.

3. Разтягане на краката. Легнете на легло или на земята като предварително постелите със мека завивка. Застанете по корем и се опитайте да хванете с лявата ръка дясното си ходило. След това го придърпайте към седалищната част като се опитате да докоснете с пета тялото си. Ако не успеете не е проблем. Това се постига с време защото мускулите трябва да се разтегнат. След три поредни серии сменете крака и ръката.

Важно:
Гимнастиката и упражненията се правят сутрин по хладно. Целта на гимнастиката е да подготви мускулите за упражнения и тренировка.
Масажите се правят предимно вечер като целта е да бъдат разтегнати схваналите се през деня мускули.

При всички случаи ви препоръчваме да използвате максимален брой от описаните методи. Това ще увеличи натоварването на тялото и неговата здравина. По този начин ще си гарантирате не само здрав седалищен нерв, но и цялото ви тяло.

Статията е превод от Sciatica Exercises

събота, 18 юни 2011 г.

Световъртеж и умора - какви са причините за проблема?

Когато чувствате постоянна умора и от време на време ви се вие свят. Това може да се дължи на редица проблеми, но при всички случаи ще трябва да разберете първо какви са причините и след това да вземете незабавни мерки за неговото решение. В тази статия ще поговорим за това какви са причините, симптомите и методите за лечение на умора и световъртеж. Ще започнем с основните причинители на проблема а те са:

Причини за умора и световъртеж
Както вече казахме причините могат да бъдат много и различни, но ние ще се спрем на основните виновници за проблема.

1. Ниско кръвно. Ниското кръвно може да е причина за постоянна умора а понякога и световъртеж. В този момент ви прилошава и понякога зрението се замъглява. Ако имате ниско кръвно веднага трябва да предприемете действия за да помогнете на тялото си да се справи с проблема. Първо трябва да легнете и задължително на сянка. Не се излагайте на слънце и високи температури. Помолете някой ако е възможно да ви донесе нещо за ядене като за предпочитане е сладко като Шоколад, Захарни изделия и други. Кафето или друга напитка богата на кофеин е също за предпочитане. След като се нахраните не се излагайте на слънце поне няколко часа докато се уверите, че кръвното ви се е възстановило. Най-добре е да измерите кръвното си преди отново да излезете на слънце отново. Има хора, които винаги са с ниско кръвно и при тях това си е от самото раждане. Такива хора обикновено не понасят високите температури и за тях са нужни повече средства за регулиране на  кръвното. Ако сте от тях е по-добре да избягвате жегите.

2. Недостиг на витамини.
Много хора страдат от този проблем, които се отразява по редица начини. Първия симптом на липсата или недостиг на витамини е кървящите венци. Ако сте със здрави зъби и нямате проблем със зъбобол или други подобни болести в устата, но венците ви кървят винаги когато си миете зъбите или се храните. То със сигурност страдате от липса на витамини. Решението е повече пресни зеленчуци, месо и натурални напитки. Някой хора също си помагат като към храната прибавят специални напитки със концентрирано количество от всички нужни за тялото витамини. Това също е решение, но не бива да прекалявате с него. Някой витамини не се разграждат от тялото а тяхното натрупване може да ви докара по-сериозни проблеми от световъртеж или умора.

3. Недохранване.
Недостига на храна в тялото. Липсата на хранителен режим и методи за разграждане на излишните мазнини също може да бъде причина за умора. За да се справите с този проблем ще трябва отново да прибавите повече богата на хранителни вещества храна към менюто си. Също така се постарайте да се храните често по 5 - 6 пъти на ден с малки количества храна. Целта е в тялото ви винаги да има храна, която стомаха да обработва и в същото време тя да бе бъде прекалено много за да не ви тежи. Този метод на хранене е полезен също и за стопяване на коремните мазнини.

4. Предвестник на болест.
Ако чувствате умора, вие ви се свят, гади ви се. То може да има и други причини за появата на този проблем и те също могат да бъдат много сериозни. Например скарлатината се появява много често като първите и симптоми са точно умора и световъртеж. Други болести със тези симптоми са стрептококи в гърлото, шарка, грип и други.

5. Световъртеж придружен със постоянна умора може да е симптом на бременност при жените.
При жени, които са изправени пред този проблем всъщност може причината и да е нещо хубаво. В този случай се посъветвайте със специалист гинеколог или си направете бърз тест за да разберете дали не сте бременна. Обикновено в тези случаи появата на умора е предимно сутрин и късно вечер. При някой жени се чувства и силен световъртеж, но това са редки случаи и те отминават много бързо.

6. Преумора
Преумората е един от най-често спряганите виновници за световъртеж. Особено при хора, които са прекарали прекалено много време в работа и са забравили да се хранят регулирано. В тези случаи се наблюдава рязко и спонтанно появяване на световъртежа. В такива моменти кръвното налягане също спада рязко и при хора с по-слаба имунна система се стига до припадъци. Най-доброто решение е да отделите повече време за почивка и здравословна храна.

Описаните по-горе причини и съвети за лечение не са единствените, съществуват и други по-рядко срещани причинители на този вид проблеми. При всички случаи ако се чувствате много зле е по-добре да се консултирате със специалист. Ако проблема които чувствате е малък, но постоянен също се препоръчва да отидете на лекар, но само ако се задържи за повече от един ден.

Статията е превод от - dizziness tiredness

Язви в Устата - Причини, Поява, Лечение

Язвите в устата са много често срещано заболяване, което поразява предимно младите хора и тези, които са с физиологични проблеми. Почти една трета от населението на света страда от този тип проблем поне веднъж годишно. Повечето хора го игнорират защото язвата в устата не се застоява дълго. Благодарение на бързата регенерация на устата тя се лекува естествено от няколко дни до няколко седмици. Същевременно хората изпитват дразнение и болка при хранене и непрекъснат дискомфорт заради язвата. На практика язвата в устата представлява прясна отворена рана за която много хора дори не знаят, че е язва и трябва да се лекува. Повечето си мислят, че е рана и просто чакат да зарасне. Това е голяма грешка защото по този начин не се предпазвате от бъдещи появи и е почти сигурно, че язвата ще се появи отново след време.

Причини за поява на язва в устата
Язвата в устата се появява по редица причини. Най-често са проблеми с хигиената в устата, замърсяване, нараняване на устната кухина и липса на витамини. Хора с здравословни проблеми като диабет, стомашни киселини, хронични заболявания страдат по-често от появата на язви в устата. Язвата няма нищо общо с възпалено гърло не и не се лекува по същия начин както се лекува гърлото. То не е бактериална или вирусна инфекция за която да са нужни билки и различни лекове. Друга причина за появата на язва в устата е зъбобол, развалени зъби, възпалени венци, нараняване с различни предмети като зъбни скоби и други. Херпес от вътрешната част на устните не е причина за появата на язви и той също не е язва.

Симптоми на язви в устата
За съжалени все още няма конкретни начини да разпознаем първите симптоми на това заболяване. Едно е сигурно, ако веднъж се е появило то ще се появи отново. Затова трябва да се вземат мерки навреме. Ако често ви се появяват пъпки във вътрешната част на устата съществува опасност да се появят и язви. Ако имате проблеми с зъбите също трябва да се постараете да ги премахнете преди появата на този сериозен проблем.

Ракови язви в устата
Раковите язви в устата се различават от обикновените. В повечето случаи те не причиняват болка при хранене за разлика от обикновените язви. Те се задържат по-дълго и не се лекуват без намесата на лекар. Ако язва се застои в устата ви повече от 2-3 седмици трябва задължително да отидете при специалист защото тя може да се окаже ракова. Не се притеснявате раковите язви не  са опасни за живота на човека, но трябва да се лекуват навреме защото в по-развит стадии могат да ви причинят редица проблеми.

Лекуване на язви в устата
Все още няма конкретни методи за лечението на язви появили се в устната кухина. Това което можете да направите е да поддържате устата си чиста. Използвайте паста за зъби само от авторитетни марки и винаги сменяйте четката си на всеки 3 месеца. Също така ще трябва да приемете и витамини като Б12, Желязо, Фосфор които са жизнено важни за зарастването на раните и предотвратяване на бъдещи появи.

Средства за домашно лечение
Методите описани по-долу са от народната медицина и за тях не е сигурно, че ще имат ефект.

1. Студен чай от мащерка - студения чай от мащерка може да ви помогне за лекуването на язви и премахване на болката, особено преди ядене когато тя е доста силна. Използвайте го преди хранене за да облекчите болката и спрете разширяването на раната.

2. Чесън и лук - много ефективни за затварянето на раната. Чесъна и лука са съдържат вещества, които спомага за бързата регенерация на клетките и затварянето на раните в устата. Те се използват не само за такъв тип язви, но и за други инфекции като зъбобол, пъпки в устата, гнойни във венците и други.

3. Вземете си специална паста за зъби, която е създадена за лечение на раните от язви в устата. Можете да я намерите във всеки специализиран магазин.

Облекчаване на болката
За щастие съществуват много средства за облекчаване на болката в устата, причинена от появата на язви. Ето и някой които можете да си направите бързо и лесно.

1. Преди хранене винаги измивайте обилно устата си със студена вода. Тя ще намали болката така, че да се храните нормално.

2. Хранете се със студена храна, топлите храни само ще разтворят повече раната и ще чувствате по-силна болка при хранене.

3. Направете си гаргара със сок от моркови или магданоз. Лечебните свойства на магданоза лекуват и действат благодатно на болката не само при язви.

4. Пийте натурални сокове и фреш от пъпеш. Много ефикасни за лечение на болката, също така действат и като лечебно средство.

5. Не пийте газирани напитки. Те само ще раздразнят допълнително отворилата се язва. Газираното може дори да удължи възстановяването на отворилата се рана в устата.

Описаните по-горе методи са ефективни за различни видове язви, единствено раковите язви в устата не могат да бъдат лекувани. Те се появяват най-често при хора, които са спрели наскоро тютюнопушенето. Най-често се срещат при хора в средна възраст от 40 - 45 години. При младите се наблюдава честата поява на обикновените язви. Най-важното от всичко описани съвети е това да поддържате устата си винаги чиста и да приемате повече витамини. Силната имунна система и хигиена са най-доброто средство за защита от този тип болести.

Оригиналът е превод от - Mouth Sores

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Хроничен шум в ушите

Все повече хора страдат от хроничен шум в ушите и за нещастие докторите които са компетентни и могат да ви помогнат по този въпрос са твърде малко. Някой лекари дори казват, че шума в ушите не може да бъде лекуван нито с медикаменти нито с натурални средства. За щастие това не е вярно и съществуват някой успешни и добре разработени терапии, които могат да спрат хроничния шум в ушите.

Преди да минем към третирането на хроничния шум в ушите ще поговорим за това какви са причините за този проблем. От последно изследване учени са установили, че в днешно време все повече хора страдат от този вид заболяване и проблема им се влошава допълнително от редица фактори. Мобилните телефони са основния виновник за появата на хроничен шум в ушите, особено за хора които вече го имат заложен. При тях той се увеличава или ускорява развитието си драстично. Облъчването от телефоните не единствената причина за хроничното заболяване. Дори клетките на интернет доставчиците и стоенето пред компютъра може да предизвика това заболяване. Освен за ушите мобилните телефони се оказват много вредни и за бъбреците, оплешивяване и зрението.

Какво трябва да направим за да се предпазим от този вид хронично заболяване. Съветите, които можем да ви дадем ние са много прости.

* Не използвайте мобилния си телефон освен при нужда. Някой хора прекаляват с неговата употреба и не съзнават колко уязвими са техните уши.
* Когато слушате музика е препоръчително да не използвате слушалки. Насоченият звук директно към тъпанчетата увеличава риска от шум в ушите още на ранна възраст.
* Когато ходите на парти не стойте близо до високоговорителите те могат да увредят не само вашите уши а и други части от тялото.
* Почиствайте ушите си редовно и не позволявайте натрупването на ушна кал. Особено важно е и след баня да подсушите добре ушите си за да не остават остатъци от вода в тях.

Съществуват и някой натурални терапии които могат да ви помогнат да се справите с хроничния шум в ушите особено когато сте в късна възраст. След 30 годишна възраст ушите на човека са много по чувствителни и уязвими на хронични заболявания. Постарайте се да се грижите за тях защото шума е първия симптом за оглушаване.

Зъбобол лечение и профилактика

Съществуват много методи за лечение на зъбобол, които са ефективни и в същото време достъпни за хората така, че да не се налага прибягване към зъболекарска помощ. Някой от тези лекове срещу зъбобол можете да си добавите и в домашна обстановка, други можете да поръчате от интернет. Примерно карамфиловото масло се намира рядко в магазините, но можете да си го поръчате онлайн и да го получите за няколко дни. Карамфиловото масло, както казахме в предишния си пост е изключително ефикасно при зъбобол. То не само отнема болката, но и лекува повредения зъб.

Ето и някой лекове за зъбобол, които можете сами да приложите

1. Прополис - Безспорно един от най-големите убийци на бактерии, вируси и всякакъв тип инфекции. Той е разпространен в медицината като средство за лечение на редица болести като възпалено гърло, инфекции, херпес и естествено зъбобол. На практика прополисът представлява смес от смоли, восък и прашец събиран от пчелите в кошера. Нормалното му състояние е много гъсто затова често се разрежда със спирт. Можете да направите малка топка от него защото той е мек и на външен вид наподобява чист восък, но е малко по-тъмен. След като вземете малко парче прополис и го направите на топче. Поставете го в дупката на зъба като се уверите, че покрива плътно цялата корозирала част на зъба. След кратък срок от време, прополисът ще намали болката и убие вредните бактерии, които са нейни причинители. Също така можете да оставите дупката затворена и по този начин да я предпазите от допълнително замърсяване преди да отидете на зъболекар. Важно е да се отбележи, че преди да запълните дупката на зъба с прополис, предварително трябва да сте измили добре зъбите си за да не затворите храна или други отпадъци в кариеса на зъба си.

2. Друг лек за зъбобол е с така наречената билка "Американски зантоксилум". Тази билка е много ефикасна за лечение на зъбобол дори в напреднал стадии (пулпит, абсцес). Има няколко начина за прилагане на лечение с тази билка. Единият е да дъвчете кората му като слюнката отделена при дъвченето придобива анти-бактериални и болкоуспокояващи свойства. След като попадне слюнката в зъба тя намалява болката и дезинфекцира цялата ви уста а не само болния зъб. При това прилагане е важно да не дъвчете на болната страна за да не дразните възпаления нерв. Друг вариант за прилагане е сварен чай от кората на американски зантоксилум като след изстудяване потопете памучен тампон в отварата и запълнете с него зъба си. Постарайте се да направите гъст концентрат от билката за да има по-силен и бърз ефект.

Преди всичко трябва да знаете че тези лекове за зъбобол са само временни. Медицината все още не е измислила метод за естествено възстановяване на вече болен зъб. Единствения сигурен метод е да прибегнете към услугите на зъболекар, които да реши каква процедура е нужна за вашето лечение.

Снимки на стадиите на херпес

Както вече споменахме в предишните статии, херпес е изключително заразна болест причинена от вируса Херпес Симплекс тип 1 и 2. В тази статия ще ви покажем снимки как протича развитието на заразата по етапи. Ще разгледаме основните три етапа от развитието на херпес като обясним какво се случва във всеки един от тях. Ще пропуснем основните няколко етапи при които няма кои знае какво да се покаже а и вече сме го обяснили в предишните постове.

1. Първи етап при него вече е ясно, че сте заразени с вируса на херпес и болестта започва да се развива по устните и лицето като малки червени петънца и гъбички. Понякога се получава само леко зачервяване на местата, които в близките няколко дни ще се образуват мехури и червени петънца. В този момент вече трябва да предприемете действия за отстраняването им и не позволявайте на никой да ви докосва по лицето тъй като може да се зарази с вируса.
2. При втория етап вече са се появили големи червени петна и мехури. Както се вижда на снимката не е задължително херпеса да се развива само на устните а поразява цялото лице и меката кожа. Обрива може да достигне дори главата и врата затова е много важно да започнете неговото третиране. Дали ще се доверите на натурални средства за лечение или медикаменти това зависи изцяло от вас.

3. Финалния етап от развитието на вируса. Вече е явно че той поразява всяка една част от лицето и гениталните части. Големите червени мехури, които понякога са изключително дразнещи са вече развити. Дразнението на кожата понякога е толкова силно, че повечето хора започват да разчесват херпеса, което не е препоръчително защото се появяват белези след неговото излекуване. А белезите се премахват много трудно, особено по лицето. Също така рискувате със ръцете си да разнесете вируса по други части от тялото или други хора, които са в близост до вас. Затова избягвайте да се чешете и мийте лицето си внимателно с памук за да не разнасяте вируса по незасегнатите части.

Както се вижда на снимките по-горе. Вируса на херпес е доста неприятен и оставя трайни следи на външен вид, които повечето хора в последствие не могат да отстранят без лекарска помощ. Съществуват някой естествени средства за защита от херпес, които могат да ви помогнат в този момент за тях сме писали в предишни статии. Също така може да потърсите и някой кремове от натурални екстракти, създадени специално за борба с подобен тип инфекции. И преди всичко пазете лицето си чисто за да се предпазите от тази така неприятна зараза.

Статията е преведена от - Cold Sores Pictures

неделя, 12 юни 2011 г.

Как да спрем зъбобола

Ако страдате от остра болка в някой от зъбите си, то определено имате нужда от помощ. Да спрем болката в болен зъб не е нещо, което се прави лесно или поне няма постоянно решение. В крайна сметка винаги се налага да прибегнем до помощ от зъболекар. Въпреки това съществуват наистина ефикасни и натурални методи за спиране на болката от кариес и пулпит.

На първо място при зъбобол трябва да се запечата дупката на вашия зъб така, че да не влизат различни дразнители като храна, слюнка а и често езика ви стои на болния зъб с следствие от дразнението. Преди да запечатате дупката ще трябва да измиете и дезинфекцирате раната. Това става като вземете четката си за зъби и измиете обилно с студена вода зъбите си. Използвайте мека четка с качествена паста за зъби се постарайте да изкарате всичко от дупката така, че тя да остане максимално чиста.

Спиране на болката
При зъбите нещата са малко особени и не се знае кои метод ще е най-ефикасен за вас. Затова трябва да изпробвате всички методи по ред докато намерите този, които ви облекчава най-ефективно.

1. Изпробвайте със студена вода. Вземете малко студена вода, предварително изстудена в хладилник или с лед. Опитайте се да задържите студената вода над зъба си като не пийте водата след това а я изплюйте. Студената вода би трябвало да облекчи ранения нерв и да спре болката за кратко време. След това ако проблемът се върне ще трябва да повторите същата процедура. Трябва да знаете, че това е временно решение и не трае прекалено дълго. Особено за зъби, които са с по-големи кариеси.

2. Солена вода. Разтворете сол в студена вода като се постарайте да направите концентрат, които да е максимално богат на сол и го сложете на дупката на болния зъб. Методите за поставяне са няколко. Чрез памучен тампон, пиене и капкомер. Като с капкомера се постарайте да поставите гъсто солената вода точно в дупката на зъба, които ви създава проблеми.

3. Нарежете една глава чесън на малки купчета. Постарайте се да ги направите максимално ситни и се опитайте да поставите едно от тях в зъба си. Ще трябва да потърпите още около петнадесет минути докато ефекта от чесъна се появи. Чесъна има силно анти бактериално действие и ще спомогне за дезинфекцията на вашия зъб.

4. Масаж на ръката и главата. Масажирайте китката на ръката си в продължение на десетина минути. Би трябвало да намали болката и ако не е прекалено силна, дори да я спре. Масаж на главата се прави в близост до ушите където се намират нерви, свързани с тези на зъбите. Този метод е рядко използван защото малко хора знаят как да го прилагат. В някоя от следващите статии ще поговорим по-сериозно за него.

5. Студен чай от коприва. Това също не е много популярен метод но е също така ефективен. Сварете малко коприва в един чайник и го налейте в една чаша. Поставете в него няколко кубчета лед за да се охлади. Изчакайте докато чая стане хладък, приблизително на стайна температура. След това трябва да се жабурите с него но не го пийте а изплювайте течността след това. Би трябвало след първите един или два пъти да усетите постепенно спиране на болката.

Всички тези методи за спиране на зъбобола са ефективни за различни хора и няма гаранция, че някой от тях няма да бъде ефективен за вас. Въпреки това всички те са полезни и безопасни за здравето. Преди всичко ви препоръчваме да ги използвате само като временно решение на проблема а за да се отвъртете от болката ще трябва да отидете при професионалист, които да реши как да излекува вече болния ви зъб.

петък, 10 юни 2011 г.

След запек, какво трябва да направим?

Най-лошото е минало и неприятните моменти в тоалетната са вече история. От тук нататък трябва да се постараем повече за да не ни сполети отново проблема с неприятния запек. За да се подсигурим, че това няма да се случи отново ще трябва да подложим тялото си на кратка и полезна за стомаха и червата диета.

Какво е нужно за да направим добра диета след запек?
Когато чуят думата "диета" повечето хора се стряскат, че ги очакват дни на хранене само с плодове и зелена салата. Това не е така, но въпреки това зеленчуците ще бъдат неизменна част от менюто ви.
Съставките: Зелена салата, Маслини, Пилешко, Пуешко, Лук, Зеле, Моркови и Всякакъв тип грудки като картофи, репички, ряпа и т.н.

Тук е момента да споменем и за най-приятната част "скарата". Целта на цялата диета е да се храните с пресни продукти и без допълнителни готвени ястия като фасул, грах и друг. Пригответе пилешкото месо на скара или ако нямате в краен случаи пържено, но не използвайте олио а зехтин. С зеленчуците може да правите почти всичко без да ги готвите. Можете да ги ядете пресни на салата или направо по отделно в сандвич.

Целта на диетата не се натрупват излишни мазнини в тялото. А готвената храна винаги е богата на мазнини, които могат да предизвикат разстройство на дебелото черво или запек. Можете за кратко да откажете и яденето с хляб, но това не е задължително.

Пийте сок от боровинки. Действа като перфектно разхлабително за хора, които все още не са се преборили с запека. Натурални сокове освен боровинка са полезни и ягода, череша, кайсия и касис. Цитрусовите плодове са също полезни за стомаха и червата. Ако търсите бързо лечение на запек, то може да се каже че такова не съществува при всички случаи ще прекарате известно време в напъни над тоалетната чиния.

След запек ще трябва да укрепите и имунната си система в случай, че сте се хранили с прекалено много не здравословна храна. Понеже не можете да си добавите всичките ви нужни витамини може да прибегнете и към някой натурални добавки. Най-важен е витамин Ц, него може да си набавите директно от пресния лимон и особено от кората му.

Не забравяйте да вземете всички мерки за лечение на запек още в началото на проблема. Много хора подценяват този проблем, но той води до редица проблеми от които може да страдате за в бъдеще.

Премахване на зъбобола с карамфилово масло

Безспорно зъбобола е една от най-неприятните болки в човешкото тяло, дори стомашните болките не могат да се сравняват с нея. Причините за болка в вашия зъб са много и породени от различни проблеми в устата ви. В тази статия ще ви покажем как бързо и лесно да премахнете болката в зъба ви без медикаменти а само с домашни средства.

Компрес с карамфилово масло
Карамфиловото масло има невероятно бърз лечебен ефект върху зъбите. То също помага и за премахване на бактериите причинители на болката в зъба ви. То също уха приятно и не създава чувството за неприятен вкус в устата ви както повечето останали видови домашни лечения.

Какво трябва да направим за да премахнем болката?
Първата стъпка, която е и много важна е да изчистите обилно устата си от остатъци храна и други замърсители. Това е много важна стъпка и без нея е възможно да няма никакъв ефект от карамфиловото масло. Измийте зъбите си добре и ги изплакнете обилно с хладка вода докато не остане и най-малката следа от храна.

Втора стъпка
Вземете няколко лъжици чисто карамфилово масло и го сложете в една чаша от кафе. Към него прибавете една чаена лъжица зехтин и разбъркайте обилно докато се получи еднородна смес. След това може да прибавите и щипка сол, но не е задължително. Противно на всеобщото мислене, солта всъщност е убиец за бактериите и не причинява болка на раните в зъба.

Трета стъпка
Вземете малко памук и направете тампон с него. След това го напоите обилно с вече забърканата смес. Добре напоения памук се поставя върху дупката на зъба или ако е прекалено голяма вътре в нея. Важно е дупката на болния зъб винаги да бъде затворена за да не влиза храна в нея, която да ви причини болка. След време болката ще започне да намалява, дори пулсиращата болка от възпален нерв не може да устои на карамфиловото масло. За разлика от други средства за защита от зъбобол. Карамфиловия екстракт спомага за лечението на болния нерв в корените на зъба и по този начин може да предотвратите неговото изваждане в бъдеще.

Въпреки, че този метод е наистина ефективен за облекчение на болката. Той не може да възстанови вече образувалата се дупка в зъба. Все още не е измислен начин, които да накара зъбите естествено да попълват дупките в зъбите. Затова ви препоръчваме да отидете при първа възможност на специалист зъболекар, които да почисти зъба и запълни дупката с пломба от фото полимер. И не забравяйте, винаги поддържайте устата си чиста за да предотвратите проблеми с зъбите си.

Оригинална статия в превод от - toothache remedies

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Калциев камък в бъбреците

Най-често срещаните камъни в бъбреците се състоят от калциев фосфат и калциев оксалат. Те варират от малки прашинки до големи колкото грахово зърно. При всеки един от тези случаи те причиняват неописуема болка на болния. Причините за появата на калциев камък в бъбреците са много и различни, но най-често се образуват при хора с хормонални и метаболични заболявания.

В началото калциевите прашинки са микроскопични и почти няма симптоми за тяхното появяване. Затова много от хората не ги забелязват и не търсят помощ преди да е станало твърде късно. Прашинките се отделят от бъбреците към отводните канали на пикочния мехур и по този начин излизат от организма с урината. В началото може да почувствате леки и остри болки в моментите на напън, но те затихват ако не се напъвате и затова повечето хора не ги приемат за нещо сериозно. Те дори не знаят, че това е един от първите признаци за проблеми с бъбреците докато болката не се увеличи и не премине към цялата област.

Пропускането на калциев камък през бъбреците когато той е пораснал е доста трудно и болезнено. Освен това той може да причини силни болки дори когато не ходите до тоалетна. Чувството което създава е толкова неприятно, че някой го сравняват с родилните болки на майката. Този вид бъбречен камък прихваща най-често мъжете на зряла възраст, но не е изключено да се случи и при жена.

Какви са първите симптоми на калциев камък в бъбреците?
Това е въпрос на който ми е малко трудно да отговоря. Хората които страдат от този вид заболяване разбират за него едва когато то се е развило. Единствения сигурен метод е като се направят пълни медицински изследвания и се установи дали в урината ви се съдържа калциев фосфат или оксалат. По този начин ще успеете да предприемете действия за премахването му навреме и може да започнете диета, която да намали калцирането в бъбреците ви.

Наскоро английски учени съобщиха, че работят върху натурално лечение което да помогне за раздробяването на камъните, но за момента не е излязло такова което да бъде достатъчно ефективно. Друг метод за раздробяване на камъните на по-малки прашинки така, че да бъдат изкарани от организма чрез урината е ултразвук. С ултразвука по-големите камъни биват раздробявани докато в последствие биват отделяни през организма.

Пийте повече течности. Честото ходене по малка нужда предотвратява натрупването на калций и образуването на по-големи камъни, които да ви създават проблеми. Натуралните сокове от ябълка и вишна са за предпочитане. Доказано е, че те успешно спомагат за спирането на калциране в бъбреците и по този начин спират образуването на по-големи калциеви образувания. Ако имате дори най-малки съмнения, че имате проблем с бъбреците е препоръчително да отидете при лекар, той ще определи най-добре в какво състояние са бъбреците ви и има ли нужда от лечение.

Оригинална статия - calcium kidney stone

Лечение за възпалено гърло без медикаменти

Възпалено гърло е един наистина неприятен проблем през които сме минавали всички. За щастие съществуват много различни и ефективни лечения за възпалено гърло, които помагат не само за облекчаване на болката, но и за премахване на бактериите по сливиците.

В миналото възпалено гърло и подути сливици са били едни от най-често срещаните проблеми при хората особено през зимата, когато организма е много по-уязвим. Възпаление на гърлото се появява при настинка или вирусна инфекция с бактерията стрептококи. В тази статия ще ви разкажем за някой лесни и ефективни начини за лечение на възпалено гърло без медикаменти. Не е нужно да ходите на лекар освен ако болестта не е в напреднал стадии.

Отвара за премахване на бактериите по гърлото
Вземете една глава лук и премахнете външната част като оставите само чистата грудка. Друго което ви трябва е един лимон, малко оцет, магданоз, пчелен мед, хлебна сода.

Избеления лук се смачква хубаво в една супена паничка. След това към него се прибавя изстискан сок от лимона. Разбъркайте добре и пазете очите си за да не ви дразни от лука. След това прибавете настърган магданоз като отново разбърквате. Важно е да знаете,  че след всяко добавяне на нов продукт се разбърква за да се смесят по-добре съставките. Прибавете една или две супени лъжици мед. Накрая прибавете две, три щипки хлебна сода. След като сте разбъркали добре сместа я оставете за тридесет минути да престои на стайна температура.

Вземете памук и го увъртете около показалеца си докато го обвиете добре. След това потопете показалеца в сместа като го напоите добре. Сега намажете обилно сливиците си като стоите пред огледалото и наблюдавате така, че да не изпуснете непокрито място. Сигурно ще ви е неприятно да бъркате в гърлото си, но повярвайте ми да го направи друг е още по-гадно. За предпочитане е да го направите вие защото човека усеща най-добре на коя част от сливиците го боли най-много и къде трябва да нанесе от отварата.

Остатъка от сметта го приберете в хладилник или шкаф където да бъде на сухо и хладно. Използвайте същата отвара и повторете операцията по три пъти на ден. Би трябвало да почувствате облекчение още след първото нанасяне по възпалените места. Не излизайте на вън и не стойте на хладни места защото ефекта от цялата процедура ще бъде безсмислен. Опитайте се също да похапнете силна храна с много витамини. Най-подходящи са пилешко, салата от зеленчуци като маруля, краставици и тиквички. Ако този метод не помогне през първите два дни по-добре се консултирайте със специалист.

Оригинална статия - cure sore throat

Снимки на възпалено гърло

Всички етапи на възпалено гърло са изключително неприятни и болезнени. В тази статия ще ви покажем със снимки всеки етап от развитието на вашето възпалено гърло и ще обясним какво се случва в гърлото ви по това време и какво трябва направите за да спрете болката. Фотоматериалите са подредени по ред както се развива и болестта в гърлото ви.


Етап 1
На тази снимка е показан първия етап от възпалението на вашето гърло. При този етап се появява леко зачервяване както виждате на картинката. При някой хора първия етап преминава много бързо и безболезнено, дори някой дори не осъзнават, че са болни. Чувстват съвсем малко дразнение при хранене и кашлица сякаш нещо е заседнало в гърлото им. При други хора се чувства непрестанна, но лека болка. Процесът в този момент е обратим, можете да спрете бъдещо развитие на болестта като се приберете в къщи на топло, пийте билков чай (леко топъл) и направете кратка диета с препечени филийки с масло и малко месо.

Етап 2
При етап две вече нещата са по-сериозни и болният чувства по-силна и остра болка, особено при хранене. В този момент са се образували бели петънца по сливиците, които са първи по-сериозен признак за това, че става нещо сериозно в гърлото ви. Премахването на белите полипи по сливиците е доста неприятен и болезнен метод, но трябва да се направи за да се избегне по-сериозна инфекция. Съществуват различни методи за облекчаване на болката и премахване на полипите по сливиците, можете да разгледате някой от предишните статии за това.

Етап 3
Най-болезнения момент от развитието на цялата болест. В този момент проблема рядко става по-сериозен от този а и няма какво толкова да усложни повече защото сте достигнали върха на инфекцията. По гърлото и сливиците са се образували големи гнойни камъни или полипи, които не позволяват дори да преглъщате без да се прививате от болка. Загубата или пълна промяна на гласа в следствие на увреждане на гласните струни също е често срещан проблем в този момент. Единственото, което приемате без болка е горещи напитки, но те не са полезни за инфекцията в гърлото ви.

Ако при третия етап вече не сте потърсили лекарска помощ то сега е момента да го направите за да избегнете по-сериозни усложнения. Методите за домашно лечение при последния етап не са много ефективни освен да ви помогнат за облекчаване на болката докато болестта отмине. За по-сериозно лечение и бързо възстановяване ще трябва да прибегнете до лекарска помощ.

Източник tonsil stones pictures

сряда, 8 юни 2011 г.

Заразна ли е бактерията стрептококи

Ако се питате дали стрептококи е заразна болест отговорът е категорично да. Освен, че е заразна тя се предава и много лесно и почти няма никакви симптоми през първите дни от инкубационния период. В същото време вие може да не предполагате, че сте преносител на бактерията и да я продължавате да заразявате околните с нея.

Как да разберем дали сме заразени и да предпазим останалите да не бъдат инфектирани също?
Макар, че в началния си стадии е почти невъзможно да се установи, че сте преносител на бактерията съществуват някой лесни методи по които можете да разберете, че нещо не е наред с тялото ви.

В първите дни от заразата е почти невъзможно без кръвен тест да се определи състоянието на заразения човек и затова стрептококи е толкова опасна и неприятна болест. Можете да разгледате статията за симптоми на стрептококи за да разберете кои са първите признаци на болестта.

Как да предпазим околните да не бъдат инфектирани от нас?
На този въпрос е най-трудно да се отговори защото в началото може и вие да не знаете, че сте преносител. Но ако вече сте наясно със състоянието си ще трябва да изпълните някой основни изисквания за безопасност, които да помогнат на вас и на околните да се предпазят от заразяване.

1. Не използвайте едни и същи посуда и в никакъв случай не допускайте използването на общи чаши. Бактерията може да се задържи до няколко часа извън организма и по този начин да попадне в някой от близките ви, които също да се разболее от болестта.

2. Избягвайте близки контакти особено при кашляне. Покривайте с ръце устата си винаги при кашляне и се обръщайте на друга страна. Когато разговаряте с някой спазвайте разстояние. При обикновен разговор от близко разстояние с някой може неволно да изпуснете слюнка която да попадне по човека и той също има опасност да стане преносител.

3. Когато се храните не използвайте общи съдове за хранене. Сипвайте отделно а не от общи купи за храна с които се храни цялото семейство.

4. Избягвайте близките ласкателства и контакти с любимия човек. Така лесно можете да го заразите със стрептококи бактерията.

Спазвайте тези правила и преди и след развитието на болестта до момента на пълно възстановяване. Това е много важно защото не се знае дали имунната система на вашите близки е по-слаба от вашата и при тях болестта може да протече много по-болезнено и продължително. Старайте се да избягвате близките контакти с хората и ако не излизайте навън освен ако не се налага. Когато излезете сред хора използвайте маска за да не изпуснете случайно слюнка, която да попадне по друг човек. Макар, че не е задължително да сте заразили някой по този начин. Риска наистина е голям и не бива да го подценявате. Според някой лекари по подобен начин са се заразили три от всеки пет души.

Оригинален пост е превод от - strep throat contagious

Какво причинява зъбобол

Имам много причини за зъбобол, които са в състояние да ви причинят сериозни проблеми, болка, безсъние и главоболие. Имайте в предвид, че болката в зъб може да причини увреждания и сериозни проблеми на цялото ви тяло, включително и сърцето. Особено за хора имащи сърдечни проблеми се препоръчва да поддържат по-сериозно зъбите си и да не допускат болки в тях защото ефекта върху сърцето е наистина доста опасен.

Какви могат да бъдат причинителите на болка в зъбите
Най-често срещания причинител на болки е кариеса. На кратко кариес се получава там където зъбния емайл е разрушен и постепенно започва да разяжда докато стигне сърцето (нерва) на зъбите. На външен вид зъба потъмнява там където е започнала ерозията. Не се заблуждавайте, че когато дупката и поразената част е малка е още рано да отидете на зъболекар и не чувствате никаква болка. Кариеса може да изглежда малък отвън, но в същото време да поразява вътрешната част простирайки се под целия цялата външна част на зъба така, че отвън той да изглежда добре, но вътрешната част да е цялата поразена. Има случаи в които хора отиват на зъболекар с малък кариес за корекция, но се оказва че трябва да им изрежат целия зъб защото отвътре той вече е развален.

Друг причинител на болка в зъба може да е растящ неправилно мъдрец.
Мъдреца е най-задния зъб в челюстта на човека. Понякога растежа му може да причини доста болка на човека. Особено когато расте на криво и притиска корените на съседния до него зъб. В такива случаи болката е тъпа и постоянна. и почти няма начин да се премахне без намесата на специалист. В крайна сметка единственото което може да се направи за да спре болката е мъдреца да бъде изваден.

Болка от топло, студено и сладко
Някой хора имат по-чувствителни зъби, които показват симптоми на болка при най-малките симптоми. Основната причина за болката при чувствителни зъби от студено и топло е че нерва не е достатъчно защитен от външната обвивка на зъба. В такива случаи когато причинителя е премахнат, болката отминава за кратко време без допълнителни средства. Как да се справите с този проблем ще опишем в някой от следващите постове.

Остри болки, възпален или оголен нерв
Острите болки при хранене, приемане на течности или дори при леко дразнение с езика. Това са симптоми на много сериозен проблем с вашия зъб. В повечето случаи това значи, че вече се е образувал пулпит и незабавно трябва да отидете на зъболекар. Той ще реши как да се справи с наранения нерв. Как да облекчим зъбобола при пулпит сме написали в някой от предишните статии.

Възпалени венци или корени на зъбите
Възпалените венци също са причинител на силни и постоянни болки. Това се случа много често при младите, които са с по-слаба имунна система. В корените на зъбите се образува гнойна торбичка, която се подува с времето и болката се увеличава постепенно докато стане непоносима. В същото време венеца се надува в областта на гнойния балон и понякога може и цялата област, включително и лицето да бъдат подути. Това е симптом за много сериозен проблем. Балонът, който съдържа мъртви клетки и гной трябва да бъде спукан, но в никакъв случай не правете това сами. Оставете тази работа на специалист по тези неща.

Силните болки в зъбите са причинител на сериозни проблеми с цялото тяло. Не случайно те се съпътстват с главоболие а от там поразяват и органите в човешкото тяло. Повечето хора не знаят за това защото при органите като сърцето, черния и белия дроб не се усеща болка както при останалите, но това не значи че те не са поразени. Затова трябва да се грижите за вашите зъби, да ги поддържате чисти и силни. Не случайно се казва, че здравите зъби са огледало за здравето на човека.

Oригинална статия - pain toothache

понеделник, 6 юни 2011 г.

Домашно лечение при зъбобол

Много хора и аз в това число се страхуват от зъболекари. Макар, че в днешно време технологиите са се развили до такава степен, че болката от лечение при зъболекар е много по-малка от тази, която си причиняваме ако стоим и чакаме да ни заболи зъб. Трябва да знаете, че веднъж развалил се зъба може да не боли, но рано или късно ще стигнете до там ако не вземете мерки още в началото. Ако не лекувате кариес, той рано или късно ще се превърне в пулпит и може да се наложи неговото умъртвяване. Това е простичък, бавен и неприятен процес при който живите нерви в зъба се умъртвяват и изваждат чрез остра спираловидна игла (екстрактор).

Естествено, че никой не желае да се стигне до там с неговия зъб. Мъртвите зъби се чупят много по-лесно и рано или късно се налага тяхното изваждане. Затова повечето доктори се стараят да предотвратят тази стъпка чрез лечение не оголения от кариеса нерв и прилагат метода на изваждане на нервите само в краен случай. Ако сте страхливи колкото мен или просто не ви е приятно когато друг човек ви бърка в устата и то с остър инструмент, които издава неприятен звук. Ето и някой прости решения за вас.

Някой средства за защита от зъбобол с подръчни материали

1. Много важно е да поддържате устата си винаги чиста така, че бактериите да не мога да поразят вашите зъби. Окисляването по зъбите от слюнката или храните (зъбен камък) също не е за подценяване. То може да доведе до кариес и по-лошо увреждане на корените на зъбите. Най-просто което можете да направите е да миете зъбите си по-често и винаги след хранене. Ако нямате възможност за това използвайте почистващи дъвки като тези на Орбит.

2. Приемайте повече витамини и храни богати на калций. Погрешно е мисленето, че само децата се нуждаят от повече калции. За здрави зъби калция е много важен независимо от това дали сте дете или възрастен. Има много храни богати на калции, най-вече в месо съдържащо хрущяли като тези на рибата, пиле и други. Можете да потърсите в интернет за храни, които са богати на витамини полезни за зъбите. Скоро ще посветим една статия и по този въпрос.

3. Не прекалявайте със шоколада и сладкото. Така приятни на вкус, шоколада и различните сладкиши са основния причинител на кариеси. Макар, че без тях не можем ще трябва да ги ограничим и да се постараем след всяко ядене да изчистим добре зъбите си. Избягвайте газираните напитки като кола. Някой хора я използват да избелят сребърните си бижута. Представете си какъв ефект има тогава колата върху вашите зъби.

Следвайки тези три и много прости средства за защита ще се радвате на бели и здрави зъби без да се налага намесата на зъболекар. И не забравяйте най-важното. Винаги поддържайте зъбите си чисти. На пазара има много средства, които ще ви помогнат за това.

Оригиална статия - home remedies for toothache

неделя, 5 юни 2011 г.

Лек за Зъбобол в домашни условия

Още от древността, когато медицината не е била толкова напреднала. Хората са разчитали на различни билки и лекове за лечение на зъбобол. Повечето такива лечебни средства са нямали особено голям ефект поради невъвъзможността на хората да определят причините за зъбобола и какви са съставките на съответните лечебни средства.

В днешно време разполагаме с неограничен достъп до информация, която може да ни помогне за този проблем така, че да нямаме бъдещи усложнения. Ето и някой доказано ефективни зеленчуци, плодове и храни за зъбобол.

1. Солена вода - вземете една кафена чаша вода и прибавете сол, колкото се може повече като разбърквайте така, че тя да се разтвори. След това потопете малко памук в нея  и го поставете в дупката на зъба. Някой хора направо слагат сол в болния зъб, но това е грешка. Прекаляването с този лек може да ви докара по-сериозни проблеми. Напоения памук се държи в дупката в близост до болния нерв и спомага за облекчение на болката, но това е временно докато отидете на зъболекар.

2. Лук - Още го наричат унищожител на микробите в гърлото, устата и развалените зъби. Обелете една глава лук и я смачкайте добре. Изпуснатия сок изсипете в отделна купа или чаша. В нея потопете памук и го поставете в зъба си. Постарайте се да го поставите така, че да покрива цялата дупка и да не излиза прекалено много от нея. По този начин ще предпазите откритата част от проникването на храни и бактерии. В същото време дезинфекционните свойства на лука ще спомогнат за избиването на бактериите, които са причинители на болката ви.

3. Студен компрес - ако болката е прекалено силна и не издържате да стоите на едно място. Можете да направите студен компрес на раната с лед и памучна кърпа. Съберете няколко купчета лед и ги сложете в една памучна кърпа или плик. След това ги сложете от външната част на устата в близост до мястото където вярвате че е източник на болката.

Ако имате повече от един развален зъб ще трябва първо да установите източника на болката а това в повечето случаи не може да се определи само с чувство. Възможно е да ви боли един долен зъб а в същото време да чувствате болка на всякъде от страната на болния зъб. Причината за болката може да не е този зъб а друг. Не започвайте да лекувате зъба си преди да сте установили кои всъщност е източника на болката. По този начин може да раздразните някой от останалите си зъби и той също да ви заболи. Най-лесния начин за установяване на източника е като вземете една чаена лъжица и почуквате върху болните си зъби. Би трябвало да усетите лека и остра болка в зъба си ако той е причинител на проблема. Друго което трябва да знаете е различните видове болки при долните и горните зъби.

При долните зъби - болката обхваща долната част на ченето и областта около горната и долната челюст.
При горните зъби - болката обхваща горната челюст и настъпва към главата под формата на тъпи и постепенни болки. Понякога хората се бъркат, че имат главоболие и болен зъб, но в повечето случаи причинител е само зъба ви.

Следвайте тези указания и преди всичко установете кои е точно причинителя на вашия проблем. Не започвайте лечение без да сте направили тази важна стъпка, защото грешката не само ще ви причини допълнителни главоболия, но и няма да има никакъв положителен ефект.

Източник - toothache cure