Калциев камък в бъбреците | Блог за здраве и красота

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Калциев камък в бъбреците

Най-често срещаните камъни в бъбреците се състоят от калциев фосфат и калциев оксалат. Те варират от малки прашинки до големи колкото грахово зърно. При всеки един от тези случаи те причиняват неописуема болка на болния. Причините за появата на калциев камък в бъбреците са много и различни, но най-често се образуват при хора с хормонални и метаболични заболявания.

В началото калциевите прашинки са микроскопични и почти няма симптоми за тяхното появяване. Затова много от хората не ги забелязват и не търсят помощ преди да е станало твърде късно. Прашинките се отделят от бъбреците към отводните канали на пикочния мехур и по този начин излизат от организма с урината. В началото може да почувствате леки и остри болки в моментите на напън, но те затихват ако не се напъвате и затова повечето хора не ги приемат за нещо сериозно. Те дори не знаят, че това е един от първите признаци за проблеми с бъбреците докато болката не се увеличи и не премине към цялата област.

Пропускането на калциев камък през бъбреците когато той е пораснал е доста трудно и болезнено. Освен това той може да причини силни болки дори когато не ходите до тоалетна. Чувството което създава е толкова неприятно, че някой го сравняват с родилните болки на майката. Този вид бъбречен камък прихваща най-често мъжете на зряла възраст, но не е изключено да се случи и при жена.

Какви са първите симптоми на калциев камък в бъбреците?
Това е въпрос на който ми е малко трудно да отговоря. Хората които страдат от този вид заболяване разбират за него едва когато то се е развило. Единствения сигурен метод е като се направят пълни медицински изследвания и се установи дали в урината ви се съдържа калциев фосфат или оксалат. По този начин ще успеете да предприемете действия за премахването му навреме и може да започнете диета, която да намали калцирането в бъбреците ви.

Наскоро английски учени съобщиха, че работят върху натурално лечение което да помогне за раздробяването на камъните, но за момента не е излязло такова което да бъде достатъчно ефективно. Друг метод за раздробяване на камъните на по-малки прашинки така, че да бъдат изкарани от организма чрез урината е ултразвук. С ултразвука по-големите камъни биват раздробявани докато в последствие биват отделяни през организма.

Пийте повече течности. Честото ходене по малка нужда предотвратява натрупването на калций и образуването на по-големи камъни, които да ви създават проблеми. Натуралните сокове от ябълка и вишна са за предпочитане. Доказано е, че те успешно спомагат за спирането на калциране в бъбреците и по този начин спират образуването на по-големи калциеви образувания. Ако имате дори най-малки съмнения, че имате проблем с бъбреците е препоръчително да отидете при лекар, той ще определи най-добре в какво състояние са бъбреците ви и има ли нужда от лечение.

Оригинална статия - calcium kidney stone

0 коментара:

Публикуване на коментар