Екзема и причини за появата на заболяването | Блог за здраве и красота

неделя, 3 юли 2011 г.

Екзема и причини за появата на заболяването

Екзема или наричана още атопичендерматит е болест по кожата, която е с потенциал за драстично развитие за кратко време. В днешно време милиони хора по целия свят страдат от различни видове екземи. По последно проучване най-засегнати са районите на Иран, Пакистан, Австралия и Америка. Екземите са най-разпространени на места със занижена хигиена и чистота. Причинителите на екзема са толкова много, че е на практика непосилно да изброим всяка една от тях в тази статия. Ще се спрем на най-често разпространените причини за появата на екзема или кожни обриви.

Причини за появата на атопичен дерматит
1. Хигиена - В бедните страни, където хигиената и мръсотията са част от заобикалящата среда се появяват екземи. Те поразяват най-често младите хора, но не е изключено възрастен да бъде също заразен. Причината е, че младия организъм е много по-податлив на инфекция от този на възрастния, които е изградил естествена защита. Животните също са податливи на такъв тип заболявания, първия признак на заболяване е опадането на козината и появата на лишеи по кожата.

2. Заболяване на тялото. Когато тялото е отслабено и няма нужната енергия за да се справи с натрупващите се токсини. То се опитва да изхвърли по някакъв начин отровите от тялото, най-често тези отрови се изхвърлят през кожата и там се образуват екземи. Те не са като останалите видове екземи и се лекуват много по-трудно.

3. Остра алергична реакция. Човешкото тяло е податливо на безброй видове алергии. Най-често срещаните са алергии към храна, животни, определен вид материи и други. В следствие на дълготрайно излагане на тези дразнители се образуват кожните обриви. Този вид екземи се среща най-често при бебетата или малките деца, които много по-лесно развиват алергична реакция към по-горе споменатите фактори.

4. Стрес - Изобщо не е за подценяване, стреса може да доведе до редица заболявания като ракови, заболяване на сърцето, косопад или дори запек и други временни проблеми. На някой хора, често се образуват лишеи по тялото или главата в следствие на постоянен стрес.

5. Хранително отравяне. Приемането на некачествена храна или такава, която не е напълно натурална може също да ви докара екзема или по-лошо. Такива отравяния са често срещани при хора, които са чувствителни към консервантите в някой храни. Гадене и повръщане, придружено с обрив по цялото тяло са първите симптоми на заболяването.

6. Алергия към ултравиолетовите лъчи на слънцето. Някой хора са по-чувствителни от други към ултравиолетовите лъчи на слънцето. В следствие на това кожата почервенява и се получава така наречената "суха екзема". Не е желателно такива хора да се излагат често на директна слънчева светлина или да излизат навън в дни на слънчеви изригвания.

7. Ухапване от различни видове насекоми. Чувствителността на хората към някой определени видове насекоми е често срещан проблем. На поразените места се получават обриви, придружени със сърбеж. Подобни ухапвания могат да доведат до атопичен дерматит при хора с чувствителност към тях.

Преди да започнете лечение на екзема, първо и най-важно трябва да разберете причината за нейната поява. За да започне лечението е нужно да се отървете от източника на дразнението на кожата и след това да започнете с по-активно лечение. Съветваме ви да се консултирате със вашия личен лекар ако изпитвате затруднения при откриването на източника на проблема.

0 коментара:

Публикуване на коментар