Премахване на камъни в бъбреците | Блог за здраве и красота

петък, 8 юли 2011 г.

Премахване на камъни в бъбреците

Отстраняването на камъни в бъбреците е един много сложен, бавен и несигурен процес. За нещастие голям брой хора страдат от образуването на песъчинки от около 3-4мм в бъбреците. Някой ги наричат и камъни, това име им е дадено поради факта че се случва често образуването и на наистина големи камъни, които не могат да бъдат изхвърлени по натурален начин през организма. За такива големи образувания обикновено се налага оперативно отстраняване. За да не се стигне до там е нужно да се научите как да премахвате сами образувалите се камъни в бъбреците. Въпреки това е препоръчително всичко да става под медицински контрол за да не се получи обратен ефект от лечението.

Важно е да се знае, че дори и да успеете да изкарате от бъбреците си образувалите се камъни е напълно възможно да се образуват нови. За целта е нужно да продължите с лечението понякога и за цял живот.

Отстраняване на малки камъни в бъбреците
Малките камъни с размери около 3-4мм са на практика песъчинки. Тяхното изхвърляне от организма става по няколко начина.
1. Пийте повече течности като за препоръчване са сок от череши или червена боровинка. Като цяло приемането на повече течности ще спомогне за постоянното обновяване на урината, която се се образува в бъбреците. По този начин няма да се получава натрупване на веществата от които се образуват камъните.
2. Премахване чрез ултразвук. Този метод се провежда под надзора на специалист и за целта се използва специален уред. Пациента се настанява удобно а машината се поставя над кръста му като не се допира до тялото по време на процедурата. Цялата терапия продължава около половин час като през това време пациента не чувства болка. Единственото усещане е за съвсем леко боцкане в областта на кръста и бъбреците. След процедурата песъчинките се изкарват от организма в срок от няколко дни до един месец. В различните случаи може да се появи и болка, но по принцип премахването е безболезнено. За да ускорите премахването е нужно да пиете повече течности.

Премахване на големи камъни в бъбреците
За разлика от обикновените песъчинки, големите камъни се премахват много по-трудно и е нужна хирургическа намеса. Вариантите са опериране са два и се провеждат по преценка на специалист.
1. Пробива се малка дупка в областта на бъбреците като се прокарва устройство, което действа като ултразвук. С развитието на новите технологии съществуват и по-добри варианти с лазерни устройства. След операцията пациента трябва да изкара по естествен начин вече раздробените камъни.
2. Вариант две е по-неприятен като при него се изваждат чрез разрез образувалите се камъни. Той се използва в случаи на по-големи образувания. Този вид камъни са най-опасни защото могат да запушат някой от каналите с които са свързани бъбреците или да ги увредят.

Когато установите в какво състояние са се развили песъчинките във вашите бъбреци е нужно да изберете вашия метод за премахване. Ако те са в начален стадий и решите да се преборите с тях по естествен път е нужно да провеждате постоянни прегледи при доктор за да следите прогреса на премахване. Това е много важна стъпка за да се избегнат усложненията които водят до последния описан вариант за отстраняване.

1 коментара:

Viseo каза...

Полезна статия!
В допълнение препоръчвам да прочетете и тази статия Препратка

Публикуване на коментар