Какво са камъни по сливиците? | Блог за здраве и красота

вторник, 5 юли 2011 г.

Какво са камъни по сливиците?

Ако се чудите такава болест съществува. В тази статия ще ви разкажем какво са камъни по сливиците, какви са симптомите и причините за тяхната поява, както и как да се предпазим и лекуваме от тях. Най-просто казано камъните по сливиците са образувани люспи или топчета от гной когато има възпаление на сливиците. Те са бели на цвят и се отлепят лесно от сливиците като болният често ги поглъща с храната. На тяхно място се образуват нови и болката от тях е нетърпима. Особено неприятни са моментите при хранене или пиене на разни напитки.


Симптоми за появата на камъни по сливиците?
Вече обяснихме какво са камъните по сливиците, сега ще се спрем и на симптомите преди тяхната поява. В началото се появява лош дъх като никакви препарати или пасти за зъби не помагат да се справите с него. Предимно се усеща най-силно сутрин поради липсата на свеж въздух в устата след съня. Когато се храните може да усетите лек метален вкус в устата или понякога на усещане за вкус на месо. Лошия дъх е един от най-неприятните симптоми, но той се лекува по-лесно от камъните.

Причини за камъни по сливиците?
Причините могат да бъдат много, но основните са лоша устна хигиена и възпаление на сливиците. Понякога между сливиците се натрупва храна, която започва да гние и създава благоприятна среда за развитието на бактерии, които на свой ред нападат сливиците и от нашествието се образуват гнойни торбички, които наричаме камъни. Друга причина може да бъде и настинка или грип. Като едно от най-уязвимите места в тялото си, сливиците се възпаляват много лесно и за това обикновено са предшественик на по-сериозни заболявания.

Лечение на камъни в сливиците
Вече обяснихме какво са камъните по сливиците, какви са техните симптоми и причините за появата им. Остана най-трудната част а именно лечението. Съществуват много натурални методи за лечение в домашни условия. Някой са наистина ефективни.

1. Екстракт от черна мента - освен че ще ви помогне да се справите със лошия дъх, черната мента е много полезна за организма. Потопете памучен тампон в ментата и намажете обилно сливиците си с нея. По този начин тя ще изчисти от бактериите а памука ще събере образувалите се камъни от гной.
2. Сол, Вода и Памук - Комбинацията от тези три съставки се използва успешно за лечението на възпалено гърло.
3. Хранете се със препечен хляб, масло и червен пипер. Твърдата храна е болезнена за преглъщане, но в същото време обира образувалите се налепи по сливиците като ги освобождава от камъните. Болката също се облекчава много ефективно с тази храна.
4. Мед и орехи или други ядки. Ядките се поставят в меда като концентрата се прави гъст и орехите трябва да преобладават. След това се яде със голяма лъжица. Меда ще спомогне за по-лесното преглъщане а орехите ще изчистят сливиците ви от полепналата гной.

Преди всичко не бива да се притеснявате от това, че имате камъни по сливиците. Те се лекуват, но при някой хора могат да се появят усложнения и в такъв случай се изваждат сливиците му. За да избегнете този неприятен момент е желателно да спазвате стриктна хигиена и да започнете лечението веднага след появата на първите симптоми.

0 коментара:

Публикуване на коментар