Домашно лечение на зъбобол | Блог за здраве и красота

петък, 1 юли 2011 г.

Домашно лечение на зъбобол

Съществуват много методи за домашно лечение на зъбобол в случаи, че болката се появи в моменти в които нямате възможност да отидете на зъболекар. В тази статия ще разгледаме основните средства, които могат да ви помогнат да облекчите болката. Но не забравяйте, че при всички положения ще се наложи да отидете на лекар рано или късно. За повечето заболявания по зъбите няма натурални лекове а само методи за временно облекчаване на болката. Освен лечебните продукти, ще ви дадем и някой съвети които трябва да спазвате за да не раздразните отново болния си зъб.

Домашно лечение
В зависимост от проблема се прилагат някой основни похвати, които са различни за всеки един вид болки. Например за кариес или пулпит не се използва топла вода както при израстване на мъдрец. Какво трябва да направим за лечение на кариес? Първо и най-важно трябва да изчистите много добре образувалата се дупка във вашия зъб. Не използвайте остри предмети и други средства, просто измийте обилно с вода като почистите с фина четка за зъби възпалената повърхност на зъба. След това ще трябва да се погрижите да не попадат остатъци от храна в изчистената дупка. Най-доброто решение в този случаи е прополис. За лечебните свойства на прополиса вече сме говорили в някой от предишните статии. Освен това той е мек като пластелин и лесно се нагажда към дупката на зъба, като я запълва и запушва за да не се пълни с отпадъци. Освен това, прополисът притежава лечебни свойства, които ще спомогнат за облекчаване на болката и ще предпази чувствителните нерви да не се влияят от външни дразнители като топли и студено.

Преди да запълним дупката можем да направим кратко лечение със някой полезни билкови продукти, които да я дезинфекцират и почистят от бактерии и други дразнители. За целта ще са ви нужни 1 глава лук, 1 лимон и щипка сол. Изстискайте лука и лимона в една чаена чаша като към нея прибавите една или две щипки сол. Разбъркайте докато се уверите, че солта се е разтворила добре. След това можете да използвате кибритена клечка с навит на нея памук. Потопете клечката в направената вече отвара и изчакайте памука да се напои. След това с него почистете добре дупката на зъба. Ако клечката е прекалено дебела за да се побере в дупката на зъба, използвайте нещо по-тънко или само чист памук. Важно е сока да достигне до всяка една част в дупката за да изчисти от микроби и бактерии, които могат да раздразнят вече чувствителния зъб. Това е важно да се направи преди да затворите дупката с прополис за да не се получи обратен ефект. Някой бактерии изпускат газ при разлагане а след затваряне на дупката този газ няма от къде да излезе и зъба ще ви заболи отново. След като сте направили всички стъпки правилно и ако чувствате болка все още, можете да използвате някое леко болкоуспокояващо за да я премахнете напълно. Затворената и почистена дупка на зъба няма да ви създава проблеми за известно време, но е желателно при първа възможност да отидете на зъболекар за да излекувате зъба напълно.

Описания по-горе метод е ефективен за спешни случаи, когато е невъзможно да потърсите лекарска помощ. Не мислете, че като спре болката проблемът ще изчезне завинаги и няма да имате проблеми отново. Някой хора оставят така болния си зъб, но това е грешка и в бъдеще се образува по-сериозен проблем за които лечението ще бъде по-скъпо и болезнено. Всички материали може да си набавите от най-близкия магазин ако нямате на разположение в къщи.

0 коментара:

Публикуване на коментар