Възпалено гърло - Методи за лечение | Блог за здраве и красота

петък, 13 май 2011 г.

Възпалено гърло - Методи за лечение

Възпаленото гърло е доста често срещан проблем за много хора. Причините са много от вирусна инфекция до настинка и грип. Тук възниква въпроса, кои са най-добрите методи за защита от възпалено гърло. Съществуват много методи, но някой от тях не са особено ефективни. В тази статия ще се опитаме да ви спестим времето в опити да намерите подходящ метод за защита и лечение на вашето гърло с натурални средства.

Първо и най-важно нещо е да установите, каква е причината за болките в гърлото ви. Важно е да забележите, че болката при преглъщане и постоянната болка могат да бъдат причинени от различен тип инфекция. Първата в повечето случаи е възпалено гърло, по вашите сливици се залепят гнойни налепи, които пречат на преглъщането и причиняват остри болки. Втория тип в повечето случаи е причинено от бактерията стрептококи. Това е вирусна инфекция и в повечето случаи не са достатъчни само натурални средства за нейното лечение.

Тук ще обърнем повече внимание на първия тип. А ето и някой ефективни и натурални методи за защита и лечение на възпалено гърло.

Гаргара с зелен чай или чай от мащерка. Този метод се използва доста често и е сравнително ефективен и безболезнен. Гаргарата се прави по няколко пъти на ден (3 до 5) и съдържанието се изплюва. Не поглъщайте течността след гаргарата, тя в повечето случаи е с наситена концентрация на бактерии или гнойни ципи от вашето гърло.

Нектар с кисело мляко, мед и лимон. Както всички знаем меда е изключително полезен за този тип заболявания. Разбъркайте в чаша кисело мляко един прясно изстискан лимон и прибавете три или четири супени лъжици мед и разбъркайте докато се получи еднородна смес. После изяще съдържанието. Лимона има силен анти бактериален ефект и ще ви помогне за борбата с възпалените части на вашето гърло.

Когато болката е силна и остра, появява се нощем и чувствате сякаш между гърлото ви е заседнала кост а единственото нещо което ви облекчава е гореща напитка. То определено имате нужда от нещо, която да изчисти гърлото ви. Въпреки ви облекчава болката, избягвайте горещите напитки. Топлината спомага за по-ускореното развитие на бактериите и болестта ще се задълбочи. Разтворете две супени лъжици сол в малко вода, разбъркайте докато се получи гъста солна смес. След това вземете малко памук, потопете го в сместа и намажете гърлото си с него. Ще трябва да потърпите малко защото усещането не е приятно. След това изплакнете обилно с леко затоплена вода.

Следващия начин е много близък до този, който ви описахме по-горе. За целта обаче ще трябва да вземете малко сода за хляб и да намажете сливиците и гърлото си с нея. Можете да използвате малка клечка за уши или памук навит на кибритена клечка. Втория вариант е по-добър защото можете да направите памука с по-дебела обвивка и да покриете по-голяма част от гърлото.

Чесън, лук и оцет
Лечението с чесън и оцет е също много близко до описаните два. За целта ще трябва да вземете една глава лук. Смажете я докато или изстискайте сока от лука и отстранете ципите. След това вземете една скилитка чесън, обелете я и отново я смачкайте. После ги смесете заедно и ги полейте с оцет. Размачкайте докато се получи гъста еднородна смес. След това ще трябва да намажете гърлото си с нея. Използвайте този метод поне три пъти на ден.

Хранене без болка
Безспорно болката е най-големия проблем при възпалено гърло. Тя може да ви лиши от любимата храна. В този момент много хора отказват да се хранят, но това е голяма грешка. Ще трябва да се постараете защото тялото ви има нужда от витамини и хранителни вещества за да се пребори с болестта. Храните, които са полезни в този момент са зеленчуци, препечен хляб и плодове. Най-добрата комбинация от от всичко по малко. Комбинирайте храната си с газирана вода. Противно на всички общи мнения, газираната вода всъщност помага за възпаленото гърло. Препечения хляб е труден за преглъщане, но в същото време той събаря налепите по гърлото и ще усетите, че веднага след хранене можете да преглъщате много по-лесно без да чувствате болка. Това се дължи на факта, че храната обира полепналите по гърлото ви гнойни ципи и гърлото ви е много по-свободно от преди.

Следвайки тези указания вие ще успеете не само да излекувате, но и да се предпазите от повторно боледуване. Причината е че тялото ви изгражда имунитет след всяка една инфекция и бъдещо заразяване е много по-трудно заради антителата, които вашето тяло вече е изградило.

0 коментара:

Публикуване на коментар