Запек при бебетата - симптоми и лечение | Блог за здраве и красота

петък, 27 май 2011 г.

Запек при бебетата - симптоми и лечение

Запекът е рядко срещан проблем при малките деца и бебетата, но когато се появи той може да бъде доста неприятен за вашето дете и да му създаде доста безсънни нощи а покрай него и на вас. Запекът при бебетата не се разпознава по това, че изпражненията им са твърди. В повечето случаи се дължи на невъзможността на бебето да прокара остатъците от храна през дебелото черво. Не забравяйте, че организма на вашето дете все още се учи как да се справя с подобен тип проблеми и в някой случаи ще се наложи да му помогнете вие. В тази статия ще ви опишем на кратко какви са основните причини за запек при малките деца и бебетата, как да ги третираме и как да разпознаем първите им симптоми.

Симптоми на запек
За разлика от големите хора, които могат да усетят и кажат какво имат. Бебетата изразяват по много различен начин това, което чувстват и на родителите се налага да гадаят в повечето случаи какъв е всъщност проблема на тяхното дете. Не се заблуждавайте, че вашето дете има проблеми с изхождането ако то ходи по голяма нужда много рядко - два или три пъти в седмицата. Някой деца ходят по голяма нужда много рядко а други много често (по 1 или 2 пъти на ден). Това не са симптоми на запек и няма нужда да се притеснявате от тях. Истинските признаци на проблем с изхождането са други. В повечето случаи детето плаче или не се чувства комфортно, пъшка и се напъва.

Причини за появата на запек
Причините за поява на запек при бебетата са същите както при големите хора. Разликата е, че при малките деца се получава много по-лесно от твърдата храна защото техния организъм все още не е изградил умението да я преработва както храносмилателната система на възрастния човек. В повечето случаи този проблем се появява когато децата преминават от кърма към твърда храна.

Лечение на запек при бебетата
Преди да преминете към действие ви препоръчваме да се консултирате с вашия личен лекар или педиатър. Стомахът и храносмилателната система на бебето е много крехка все още и не бива да прекаляваме с твърдата храна. В случаи на запек ви препоръчваме да намалите зърнените храни като ядки и ориз, но не ги спирайте напълно. Вашето дете трябва да започне да изгражда умението да преработва тези храни. Друг полезен метод е да прибавим малки късчета плодове или зеленчуци към храната. Течностите също са много важни и трябва да се приемат редовно с храна. Препоръчват се сок от синя слива, праскова и ананас. Кокосовото мляко също е за предпочитане, но не прекалявайте с него.

Препоръчваме ви да следвате тези съвети, но преди всички най-важно е да се консултирате с педиатър преди да преминете към домашно лечение на вашето бебе.

0 коментара:

Публикуване на коментар