Как да се предпазим от зъбобол? | Блог за здраве и красота

събота, 4 юни 2011 г.

Как да се предпазим от зъбобол?

Зъбобола е едно от най-честите заболявания по човешкото тяло. По доказани данни от проведени анкети сред специалисти. Повече от 96% от хората страда от болни зъби веднъж на пет години. Тази черна статистика ни кара да се замислим, какво правим за да се предпазим от болести в устата и зъбите. В тази статия ще разгледаме основно какви са причините за зъбобол, какъв ефект имат върху човешкото тяло и какви са методите за защита от проблеми с зъбите.

Какви са причините за Зъбобол, Кариес и Пулпит.
Различните хора имат различни зъби не само на външен вид, но и по тяхната издръжливост. Понякога добре поддържани зъби и устна хигиена се развалят много по-често от тези на друг човек, които почти не поддържа зъбите си. Причините за това са много и няма да имаме време за всички от тях, но основната е факта, че някой хора са с по-слаба имунна система в следствие на което зъбния емайл е много по-тънък и зъбите се развалят по-често. Кариеса се появява там където зъбите са най-крехки и започва да разяжда най-външната обвивка на зъбите. Младия кариес не боли и това е основната причина хората да не му обръщат достатъчно внимание преди да е станало твърде късно за да бъде обърнат процеса. Има много редки случаи на болка при кариес, които се проявяват в случаи на чувствителност от топло и студено. Това е първия признак, че кариеса е почти достигнал до нерва. В такива моменти е препоръчително да потърсите незабавна помощ от зъболекар. Чакането твърде дълго ще доведе до много по-сериозни проблеми. Веднъж стигнал до нерва, кариеса вече се превръща в пулпит и е почти невъзможно да го излекуваме без да умъртвим живите нерви и по този начин зъба става още по-крехък. Разваления зъб е също причинител на лош дъх и няма паста или спрей, които да ви помогне да се отвъртете от неприятната миризма и вкус в устата ви. 

Методи за защита от Зъбобол, Кариес и Пулпит.
Макар, че почти не съществува човек със абсолютно здрави зъби, които никога не се е нуждаел от зъболекарска помощ. Ние ще ви разкажем за някой методи, които спомагат да се защитите от проблеми с зъбите и по този начин да предотвратите срещите си със страшния стол на зъболекарския кабинет.

1. Първо и най-важно правило - мийте зъбите си поне по 3 пъти на ден или след всяко хранене. Макар, че повечето хора мият зъбите си сутрин и вечер. По-добър и постоянен ефект е когато използвате четката след всяко хранене. По този начин ще предотвратите натрупването на зъбен камък и бактерии в устата си.
2. Не позволявайте на храна да засяда между зъбите ви. Винаги преглеждайте и почиствайте добре около и между зъбите си. Остатъците от храна и особено от месо започват да гният след известно време и по този начин създават благоприятни условия за развитието на бактерии. Най-простия пример за да си представите какво се случва в устата ви, направете следния експеримент. Сложете кубче месо в малко вода и го оставете да престои един ден на температура между 30 и 30 градуса. След по-малко от 12 часа месото вече е развалено а само след 24 то вече може да е пълно с червеи и бактерии. Същото се случва и с остатъците от храна в устата ви.
3. Използвайте конци за зъби като почиствате с тях между всеки един зъб. По този начин ще премахнете ефективно всички остатъци от храна и зъбен камък, които също е един от основните причини за отслабване на зъбния емайл.
4. Дъвчете дъвка - дъвченето на дъвка след хранене спомага за възстановяването и почистването на зъбния емайл.

В комбинация със здравословна храна, богата на витамини и хранителни вещества. Тези мерки за предотвратяване на проблем с зъбите ще са достатъчни за вашето здраве. Както обичам да казвам, зъбите са огледало за човешкото здраве и хигиена. Те имат ефект върху здравето на цялото тяло и органите, не подценявайте този факт.

Оригиналната статия е превод от - remedies for toothache

0 коментара:

Публикуване на коментар