Световъртеж и умора - какви са причините за проблема? | Блог за здраве и красота

събота, 18 юни 2011 г.

Световъртеж и умора - какви са причините за проблема?

Когато чувствате постоянна умора и от време на време ви се вие свят. Това може да се дължи на редица проблеми, но при всички случаи ще трябва да разберете първо какви са причините и след това да вземете незабавни мерки за неговото решение. В тази статия ще поговорим за това какви са причините, симптомите и методите за лечение на умора и световъртеж. Ще започнем с основните причинители на проблема а те са:

Причини за умора и световъртеж
Както вече казахме причините могат да бъдат много и различни, но ние ще се спрем на основните виновници за проблема.

1. Ниско кръвно. Ниското кръвно може да е причина за постоянна умора а понякога и световъртеж. В този момент ви прилошава и понякога зрението се замъглява. Ако имате ниско кръвно веднага трябва да предприемете действия за да помогнете на тялото си да се справи с проблема. Първо трябва да легнете и задължително на сянка. Не се излагайте на слънце и високи температури. Помолете някой ако е възможно да ви донесе нещо за ядене като за предпочитане е сладко като Шоколад, Захарни изделия и други. Кафето или друга напитка богата на кофеин е също за предпочитане. След като се нахраните не се излагайте на слънце поне няколко часа докато се уверите, че кръвното ви се е възстановило. Най-добре е да измерите кръвното си преди отново да излезете на слънце отново. Има хора, които винаги са с ниско кръвно и при тях това си е от самото раждане. Такива хора обикновено не понасят високите температури и за тях са нужни повече средства за регулиране на  кръвното. Ако сте от тях е по-добре да избягвате жегите.

2. Недостиг на витамини.
Много хора страдат от този проблем, които се отразява по редица начини. Първия симптом на липсата или недостиг на витамини е кървящите венци. Ако сте със здрави зъби и нямате проблем със зъбобол или други подобни болести в устата, но венците ви кървят винаги когато си миете зъбите или се храните. То със сигурност страдате от липса на витамини. Решението е повече пресни зеленчуци, месо и натурални напитки. Някой хора също си помагат като към храната прибавят специални напитки със концентрирано количество от всички нужни за тялото витамини. Това също е решение, но не бива да прекалявате с него. Някой витамини не се разграждат от тялото а тяхното натрупване може да ви докара по-сериозни проблеми от световъртеж или умора.

3. Недохранване.
Недостига на храна в тялото. Липсата на хранителен режим и методи за разграждане на излишните мазнини също може да бъде причина за умора. За да се справите с този проблем ще трябва отново да прибавите повече богата на хранителни вещества храна към менюто си. Също така се постарайте да се храните често по 5 - 6 пъти на ден с малки количества храна. Целта е в тялото ви винаги да има храна, която стомаха да обработва и в същото време тя да бе бъде прекалено много за да не ви тежи. Този метод на хранене е полезен също и за стопяване на коремните мазнини.

4. Предвестник на болест.
Ако чувствате умора, вие ви се свят, гади ви се. То може да има и други причини за появата на този проблем и те също могат да бъдат много сериозни. Например скарлатината се появява много често като първите и симптоми са точно умора и световъртеж. Други болести със тези симптоми са стрептококи в гърлото, шарка, грип и други.

5. Световъртеж придружен със постоянна умора може да е симптом на бременност при жените.
При жени, които са изправени пред този проблем всъщност може причината и да е нещо хубаво. В този случай се посъветвайте със специалист гинеколог или си направете бърз тест за да разберете дали не сте бременна. Обикновено в тези случаи появата на умора е предимно сутрин и късно вечер. При някой жени се чувства и силен световъртеж, но това са редки случаи и те отминават много бързо.

6. Преумора
Преумората е един от най-често спряганите виновници за световъртеж. Особено при хора, които са прекарали прекалено много време в работа и са забравили да се хранят регулирано. В тези случаи се наблюдава рязко и спонтанно появяване на световъртежа. В такива моменти кръвното налягане също спада рязко и при хора с по-слаба имунна система се стига до припадъци. Най-доброто решение е да отделите повече време за почивка и здравословна храна.

Описаните по-горе причини и съвети за лечение не са единствените, съществуват и други по-рядко срещани причинители на този вид проблеми. При всички случаи ако се чувствате много зле е по-добре да се консултирате със специалист. Ако проблема които чувствате е малък, но постоянен също се препоръчва да отидете на лекар, но само ако се задържи за повече от един ден.

Статията е превод от - dizziness tiredness

0 коментара:

Публикуване на коментар