Язви в Устата - Причини, Поява, Лечение | Блог за здраве и красота

събота, 18 юни 2011 г.

Язви в Устата - Причини, Поява, Лечение

Язвите в устата са много често срещано заболяване, което поразява предимно младите хора и тези, които са с физиологични проблеми. Почти една трета от населението на света страда от този тип проблем поне веднъж годишно. Повечето хора го игнорират защото язвата в устата не се застоява дълго. Благодарение на бързата регенерация на устата тя се лекува естествено от няколко дни до няколко седмици. Същевременно хората изпитват дразнение и болка при хранене и непрекъснат дискомфорт заради язвата. На практика язвата в устата представлява прясна отворена рана за която много хора дори не знаят, че е язва и трябва да се лекува. Повечето си мислят, че е рана и просто чакат да зарасне. Това е голяма грешка защото по този начин не се предпазвате от бъдещи появи и е почти сигурно, че язвата ще се появи отново след време.

Причини за поява на язва в устата
Язвата в устата се появява по редица причини. Най-често са проблеми с хигиената в устата, замърсяване, нараняване на устната кухина и липса на витамини. Хора с здравословни проблеми като диабет, стомашни киселини, хронични заболявания страдат по-често от появата на язви в устата. Язвата няма нищо общо с възпалено гърло не и не се лекува по същия начин както се лекува гърлото. То не е бактериална или вирусна инфекция за която да са нужни билки и различни лекове. Друга причина за появата на язва в устата е зъбобол, развалени зъби, възпалени венци, нараняване с различни предмети като зъбни скоби и други. Херпес от вътрешната част на устните не е причина за появата на язви и той също не е язва.

Симптоми на язви в устата
За съжалени все още няма конкретни начини да разпознаем първите симптоми на това заболяване. Едно е сигурно, ако веднъж се е появило то ще се появи отново. Затова трябва да се вземат мерки навреме. Ако често ви се появяват пъпки във вътрешната част на устата съществува опасност да се появят и язви. Ако имате проблеми с зъбите също трябва да се постараете да ги премахнете преди появата на този сериозен проблем.

Ракови язви в устата
Раковите язви в устата се различават от обикновените. В повечето случаи те не причиняват болка при хранене за разлика от обикновените язви. Те се задържат по-дълго и не се лекуват без намесата на лекар. Ако язва се застои в устата ви повече от 2-3 седмици трябва задължително да отидете при специалист защото тя може да се окаже ракова. Не се притеснявате раковите язви не  са опасни за живота на човека, но трябва да се лекуват навреме защото в по-развит стадии могат да ви причинят редица проблеми.

Лекуване на язви в устата
Все още няма конкретни методи за лечението на язви появили се в устната кухина. Това което можете да направите е да поддържате устата си чиста. Използвайте паста за зъби само от авторитетни марки и винаги сменяйте четката си на всеки 3 месеца. Също така ще трябва да приемете и витамини като Б12, Желязо, Фосфор които са жизнено важни за зарастването на раните и предотвратяване на бъдещи появи.

Средства за домашно лечение
Методите описани по-долу са от народната медицина и за тях не е сигурно, че ще имат ефект.

1. Студен чай от мащерка - студения чай от мащерка може да ви помогне за лекуването на язви и премахване на болката, особено преди ядене когато тя е доста силна. Използвайте го преди хранене за да облекчите болката и спрете разширяването на раната.

2. Чесън и лук - много ефективни за затварянето на раната. Чесъна и лука са съдържат вещества, които спомага за бързата регенерация на клетките и затварянето на раните в устата. Те се използват не само за такъв тип язви, но и за други инфекции като зъбобол, пъпки в устата, гнойни във венците и други.

3. Вземете си специална паста за зъби, която е създадена за лечение на раните от язви в устата. Можете да я намерите във всеки специализиран магазин.

Облекчаване на болката
За щастие съществуват много средства за облекчаване на болката в устата, причинена от появата на язви. Ето и някой които можете да си направите бързо и лесно.

1. Преди хранене винаги измивайте обилно устата си със студена вода. Тя ще намали болката така, че да се храните нормално.

2. Хранете се със студена храна, топлите храни само ще разтворят повече раната и ще чувствате по-силна болка при хранене.

3. Направете си гаргара със сок от моркови или магданоз. Лечебните свойства на магданоза лекуват и действат благодатно на болката не само при язви.

4. Пийте натурални сокове и фреш от пъпеш. Много ефикасни за лечение на болката, също така действат и като лечебно средство.

5. Не пийте газирани напитки. Те само ще раздразнят допълнително отворилата се язва. Газираното може дори да удължи възстановяването на отворилата се рана в устата.

Описаните по-горе методи са ефективни за различни видове язви, единствено раковите язви в устата не могат да бъдат лекувани. Те се появяват най-често при хора, които са спрели наскоро тютюнопушенето. Най-често се срещат при хора в средна възраст от 40 - 45 години. При младите се наблюдава честата поява на обикновените язви. Най-важното от всичко описани съвети е това да поддържате устата си винаги чиста и да приемате повече витамини. Силната имунна система и хигиена са най-доброто средство за защита от този тип болести.

Оригиналът е превод от - Mouth Sores

0 коментара:

Публикуване на коментар