Какво е екзема и как да се преборим с нея | Блог за здраве и красота

неделя, 26 юни 2011 г.

Какво е екзема и как да се преборим с нея

Екземата е едно от най-разпространените заболявания по цял свят. Най-големия проблем при нея е това, че съществуват много причини за нейната поява и често те остават загадка за повечето хора. В тази статия ще ви обясним, какво е екзема, какви са първите симптоми на заболяването и какви са причините за появата на проблема.

Какво е Екзема?
Екземата съществува под много видове и форми като може да се появи на всяка една част от тялото, като най-често поразява ръцете, главата и краката. На външен вид тя може да изглежда по няколко начина.
1. Зачервена област със малки водни мехури по нея, когато мехурите се спукат те изпускат жълта течност. Такива екземи се наричат още мокри.
2. Суха екзема - сухата екзема е придружена с лющене на кожата в поразената област, големи парчета мъртва кожа се отделят от тялото придружени със сърбеж и дискомфорт.
3. Хронична екзема. Тя е сух вариант на болестта като най-често се поразяват гънките на ръцете и краката. Придружена е със силен сърбеж на поразените места и често това води до лющене на кожата.

Какви са първите симптоми?
Най-общо казано в началото на болестта се появява зачервяване на областта, която в бъдеще ще се развие екземата. Върху зачервената област се появяват малки пъпки, които на пръв поглед приличат на обрив. Те могат да бъдат по цялото тяло или само по зачервения участък от тялото. Такива екземи могат да се появят навсякъде по тялото. Дори по главата като причиняват косопад в областта която са засегнали. Навсякъде където екземата порази кожата окосмяването пада.

Причини за появата на екзема?
Причините за появата на болестта са много, но при всички случаи се дължи на отравяне на организма с токсини. Тялото не може да компенсира и да се пречисти затова се опитва по някакъв начин да изхвърли вредните вещества и отрови. Екземата може да е признак и на нарушена функция на някой от органите като черния дроб, заболяване на червата и храносмилателните органи, бъбречно заболяване и други. Такива екземи рядко се появяват по главата. Такива екземи се срещат често при възрастни хора, които имат нарушено или не достатъчно добро функциониране на тези органи.

Екземата може да бъде породена и от алергична реакция с различни отрови като храни с консерванти, кремове за лице и тяло със съмнителен произход, натравяне с различни отрови като радиоактивни елементи, бактериални инфекции и други.

Екземата може да бъде породена и от прости неща. Например при хора страдащи от силен и постоянен стрес, при децата може да се получи в следствие от високата стайна температура или използването на възглавници с пух или консумиране на по-големи количества млечни продукти.

Кои са най-ефективните средства за лечение?
Преди всичко както вече казахме, екземата се дължи на натравяне на организма с токсични вещества. За да премахнем проблема ще трябва да укрепим тялото си с здравословни храни. Най-доброто решение е една диета със зеленчуци, богата на витамини, целулоза и други хранителни вещества. Най-добрите храни за това са зелена салата, моркови, лук, чесън, ряпа и други грудки. В последно време се използва и зелен чай, които е много силен антиоксидант и спомага за прочистването на тялото от всякакъв тип токсини. Макар и да е ефективна, диетата спомага по-скоро за подсилване на организма и прочистване от вредните вещества. Съществуват и други по-ефективни методи, които ще ви разкажем в някой от следващите статии.

Как да се предпазим?
На този въпрос е много трудно да се отговори. Както вече казахме причините за появата на екзема са прекалено много за да вземем мерки за всеки един от тях. Ето някой основни правила, които трябва да спазваме за да избегнем проблема със повечето видове екземи.

1. Хранете се с по-малко консерванти а наблягайте на здравословна и домашно приготвена храна.
2. Спазвайте стриктна лична хигиена. Външното замърсяване също може да доведе до проблеми от този вид.
3. Спортувайте - спортът е от жизнена важност за здравето на организма и по този начин ще поддържате органите и тялото си здрави. Както вече казахме екземата може да се появи в следствие на неефективна работа от страна на някой от прочистващите органи на тялото.
4. Избягвайте задимени и затворени пространства. Те са основния виновник за натрупването на вредни вещества и токсини в тялото.

Спазвайки тези правила не само ще се предпазите от такъв вид заболявания, но ще живеете и по-здравословен живот. Ако имате други въпроси не се колебайте да питате. Ние с радост ще ви отговорим. В случай на по-сериозни поражения по тялото и нарастваща екзема не губете време и незабавно потърсете лекарска помощ. Както казахме, причините за заболяването са много и екземата може да бъде симптом на друго по-сериозно заболяване.

6 коментара:

Unknown каза...

Имах екзема и се справих с нея като и слагах стрит Аспирин!

Две седмици ми отне но се вижда как се подобрява

може само вечер може по 2 пъти на ден

да не се мие с много топла вода хладка или студена най-добре

Аспирина е противомикробен, противобактериален и противогъбичен!

Никол каза...

Имам екзема на главата. Получава се бяла кора,започва да сърби и не спира, докато не я махна.И кожата става червена до кръв.Това е от доста време-ходих по лекари-дигат рамене,изписват скъпи лекарства, не било страшно.Само че петното се увеличава и не зная какво да правя.Моля Ви за съвет.Благодаря предварително!

Unknown каза...

Имам упорито малко зачервяване като увредена кожа рана е! Преди махнах подобно с аспирин но това е упорито! Аспирина действа но много постоянно слагане поне по 2 пъти на ден и време чакане.

Сега пробвам с КАНЕЛА. Канелата пише, че е мощен антисеприт, противовъзпалително и се дава за слагане на екземи и рани.

Ще пища ако има резултат!

Ако има резултат КАНЕЛАТА ще стане номер 1

Никол каза...

Какво стана с канелата? И как се слага- разтворена във вода ли? Благодаря за отговора!

Unknown каза...

Хей Нарцис, какво стана, подейства ли канелата? Някой има ли инфо за така наречената "котешка екзема" ?

Надежда Каспарова каза...

И мен ме интересува какво става с канелата?

Публикуване на коментар