Как да облекчим болките при зъбобол | Блог за здраве и красота

петък, 24 юни 2011 г.

Как да облекчим болките при зъбобол

За различните видове зъбобол са ефективни различни методи за облекчаване на болката. Затова в тази статия ще ви покажем основните методи за лечение при най-често срещаните проблеми със зъбите ви. Макар, че все още няма достатъчно ефективно лечение, което да бъде 100% натурално. Тези методи са ефективни, но само за облекчаване на болката докато се консултирате със специалист зъболекар.

1. Облекчаване на болката при мъдрец
Мъдрецът причинява постоянна и много неприятна болка, особено при младите хора. За нещастие не са налични много средства за решаване на този проблем. Причината за появата на болка е от това, че мъдрецът може да започне да расте на криво и притиска корените на съседния зъб, които започва да ви боли. За да разберете дали причината е точно тази просто натиснете с пръст зъба, които се намира в задната част на устата. Ако почувствате леко увеличаване на болката а зъба ви е видимо здрав, то със сигурност причината е точно мъдрец. Също се вижда леко подуване на венците в областта на болката и леко зачервяване. За да облекчите болката може да пробвате като масажирате болната област с леки натискания в страни. Не натискайте горната част на зъба.

2. Болка при кариес
Кариеса е много честа причина за болки в зъбите. Понякога дори болката е такава, че трудно се разпознава кои всъщност е нейния причинител. За да се справите с нея ще трябва да се откажете от някой храни като сладко и топли, газирани напитки.
Измийте зъбите си обилно със студена вода и направете така, че дупката на зъба ви да не се пълни с остатъци от храна. За щастие болката при кариес не е постоянна и отминава бързо ако зъбите ви са чисти. Можете да направите студен компрес на зъба докато болката отмине.

3. Пулпит и увреждане на зъбната пулпа
Болката при увреждане на зъбната пулпа е много по-силна и остра. Тя се появява когато кариеса се е развил до такава степен, че е увредил външната обвивка на зъба и е достигнала сърцето на зъба а именно нервите и кръвоносните съдове в него. Болката се появява изведнъж и понякога е толкова остра и рязка, че хората се стряскат от нея. Това е нормално защото болката идва изневиделица и нейното облекчаване е много по-трудно.

Какво трябва да направите за да облекчите болката в този момент?
а) Измийте добре зъба си и натопете памучен тампон в силно солена вода. После го поставете в дупката на зъба.
б) Сложете малко сол в дупката на зъба. Чувството не е приятно, но има бърз ефект от него.
в) Пийте студен и прясно изстискан сок от лимон.
г) Покрийте дупката на зъба с памук и направете компрес със лед.
д) Ако болката е толкова силна, че преминава към главата може да опитате с масаж на ушите или китката.

4. Гранулом в зъба
Това е може би най-коварното заболяване, което може да се случи на вашия зъб. На практика се образуват гнойни мехури в корена на зъба, които причиняват силна болка и могат да доведат до заболяване на други части от тялото като бъбреците, черния дроб, сърцето, главата, лош дъх и възпаление на ишиас нерва. За облекчаване на този тип заболяване няма почти никакви средства, дори медикаменти не могат да спрат болката затова ви препоръчваме незабавно да се консултирате със стоматолог. Лечението на гранулом е много бавен и несигурен процес. Едва 1/3 от денталните грануломи се лекуват. Най-често се образуват при зъби, които вече са умъртвени предварително и пломбата им се е отлепила от зъба. Ако не предприемете незабавни действия, дупката се запълва с остатъци от храна и се образуват подобни гнойни балони. Затова никога не чакайте да ви заболи а отидете на време при специалист.

0 коментара:

Публикуване на коментар