Заразна ли е бактерията стрептококи | Блог за здраве и красота

сряда, 8 юни 2011 г.

Заразна ли е бактерията стрептококи

Ако се питате дали стрептококи е заразна болест отговорът е категорично да. Освен, че е заразна тя се предава и много лесно и почти няма никакви симптоми през първите дни от инкубационния период. В същото време вие може да не предполагате, че сте преносител на бактерията и да я продължавате да заразявате околните с нея.

Как да разберем дали сме заразени и да предпазим останалите да не бъдат инфектирани също?
Макар, че в началния си стадии е почти невъзможно да се установи, че сте преносител на бактерията съществуват някой лесни методи по които можете да разберете, че нещо не е наред с тялото ви.

В първите дни от заразата е почти невъзможно без кръвен тест да се определи състоянието на заразения човек и затова стрептококи е толкова опасна и неприятна болест. Можете да разгледате статията за симптоми на стрептококи за да разберете кои са първите признаци на болестта.

Как да предпазим околните да не бъдат инфектирани от нас?
На този въпрос е най-трудно да се отговори защото в началото може и вие да не знаете, че сте преносител. Но ако вече сте наясно със състоянието си ще трябва да изпълните някой основни изисквания за безопасност, които да помогнат на вас и на околните да се предпазят от заразяване.

1. Не използвайте едни и същи посуда и в никакъв случай не допускайте използването на общи чаши. Бактерията може да се задържи до няколко часа извън организма и по този начин да попадне в някой от близките ви, които също да се разболее от болестта.

2. Избягвайте близки контакти особено при кашляне. Покривайте с ръце устата си винаги при кашляне и се обръщайте на друга страна. Когато разговаряте с някой спазвайте разстояние. При обикновен разговор от близко разстояние с някой може неволно да изпуснете слюнка която да попадне по човека и той също има опасност да стане преносител.

3. Когато се храните не използвайте общи съдове за хранене. Сипвайте отделно а не от общи купи за храна с които се храни цялото семейство.

4. Избягвайте близките ласкателства и контакти с любимия човек. Така лесно можете да го заразите със стрептококи бактерията.

Спазвайте тези правила и преди и след развитието на болестта до момента на пълно възстановяване. Това е много важно защото не се знае дали имунната система на вашите близки е по-слаба от вашата и при тях болестта може да протече много по-болезнено и продължително. Старайте се да избягвате близките контакти с хората и ако не излизайте навън освен ако не се налага. Когато излезете сред хора използвайте маска за да не изпуснете случайно слюнка, която да попадне по друг човек. Макар, че не е задължително да сте заразили някой по този начин. Риска наистина е голям и не бива да го подценявате. Според някой лекари по подобен начин са се заразили три от всеки пет души.

Оригинален пост е превод от - strep throat contagious

0 коментара:

Публикуване на коментар