Облекчаване на болката при възпалено гърло | Блог за здраве и красота

сряда, 29 юни 2011 г.

Облекчаване на болката при възпалено гърло

Когато гърлото се възпали се случват моменти в които болката е толкова силна, че повечето хора загубват умението си да говорят нормално. Гласът се променя заради издутите сливици и болката от бактериите по тях. В повечето случаи болката може да се облекчи с домашни средства, но ако проблемът е от няколко дни и няма промяна ви препоръчваме да се консултирате със своя личен лекар. Домашните средства за облекчаване на болката са не по-малко ефективни от медикаментите, които би ви препоръчал доктор. Това важи обаче само в началното развитие на болестта. При по-напреднали възпаления е по-добре да потърсите помощ за да не се получат усложнения като вирусни пневмонии и други неприятни заболявания.

Какво ни е нужно?
Повечето средства, които ще са ви нужни се намират в най-близкия магазин за хранителни стоки. Ето и една отвара със която се прави гаргара и облекчава доста бързо болката.
Продукти:
1. Лимон
2. Чесън
3. Ябълков оцет
4. Чаша топла вода
5. Една лъжица пчелен мед
Метод за употреба:
Напълнете една чаша 250 милилитра до половината с топла (не гореща) вода. След това изстискайте във нея един лимон и прибавете едно кубче, смачкан чесън. След това прибавете и две супени лъжици ябълков оцет и пчелния мед. Разбъркайте добре докато се получи еднородна смес. След като сте готови може да правите гаргара със отварата всеки път когато болката се усили. Меда ще помогне за по-лесното преглъщане а останалите продукти са известни със анти-бактериалните си свойства и ще избият причинителите на болка в гърлото ви. Само броени минути след гаргарата ще почувствате облекчаване на болката. Не поглъщайте отварата а я изплюйте. Запазете останалата част за по-късно ако се наложи да повторите процедурата.

Други домашни помощници, които ще облекчат болката.
* Горещ чай - горещият чай е вреден за болно гърло, но облекчава гърлото по време на хранене. Причината да не се препоръчва е факта, че повечето бактерии се размножават още по-бързо под действието на горещата напитка.
* Препечени филийки със масло, сол и червен лют пипер. Всеки доктор препоръчва тази храна за хора, които имат проблеми с гърлото. Предимствата и са много. Твърдата кора обира образувалите се налепи по гърлото а солта и червения пипер избиват микробите. В началото е доста трудно да се преглъща храната, но ако изтърпите малко ще почувствате облекчение и то за дълго време. Този метод е изпитан лично от мен и горещо ви го препоръчвам. Наистина работи.
* Пийте газирани напитки. Доказано е че газираните напитки спомагат за премахването на образувалите се бели налепи по сливиците и по този начин ще намалите болката при преглъщане.

Болките в гърлото са едно от най-неприятните заболявания, които могат да ви сполетят. Съществуват различни видове причинители на болки в гърлото, понякога се получават от инфекции, нашествие на бактерии, простуда и грипове. За да намалите болката докато заболяването отмине ще ви помогнат описаните по-горе методи. В случай, че не почувствате никакво облекчение на болката до 1 ден е желателно да потърсите лекарска помощ. Това е важно защото причините могат да бъдат много по-сериозни от обикновена настинка и с времето да се влошат до по-сериозни болести като заболяване на черния дроб или бронхопневмония.

Съвети за неща, които трябва да избягвате по време на заболяването.
Никога не стойте на студено, но не повишавайте температурата в дома си над нормалната. За предпочитане са от 22 до 26 градуса стайна температура. Не излизайте на вън преди да сте се възстановили напълно. Освен, че може да влошите заболяването си, можете да заразите и някой от обкръжението ви ако причинителя на проблема са вируси. Повечето проблеми с гърлото минават за няколко дни поради възможността на тъканите да се регенерират доста бързо, но някой ангини могат да продължат и седмици ако не предприемете нужните действия за тяхното лечение на време.

0 коментара:

Публикуване на коментар