Екзема при бебетата | Блог за здраве и красота

неделя, 26 юни 2011 г.

Екзема при бебетата

Появата на някой вид екзема при бебета е често срещан проблем, които стряска повечето родители и те веднага започват да се притесняват за своето дете. Това е напълно нормално като се има на предвид, че екземата изглежда доста стряскащо. Преди всичко трябва да спрете притесненията, това е нормално и се случва често при бебетата. Причините са много и в повечето случаи е непосилно да разберем каква точно е причината за заболяването. При бебетата екземата се появява първо по лицето и челото, но не е изключено да започне от краката и ръцете.

Какви са причините за поява на екзема по нашето бебе?
Както вече казахме, причините могат да бъдат толкова много, че няма да ни стигне място в тази статия за да ги изброим. Ето и някой от основните виновници за появата на екзема.

1. Алергична реакция към храни или материя като вълна и пух.
2. Ако някой от родителите има проблем с алергии, асма или екзема съществува опасност и бебето да развие подобни заболявания.
3. Дразнение на кожата от урината или друг вид замърсяване.
4. Прекалено висока стайна температура.
5. Преминаване от майчината кърма към други храни като яйца и продукти със съдържание на пшеница.

Признаци за развитието на екзема
За един родител е непосилна задача да следи всички тези фактори и да ги регулира така, че да няма опасност за бебето. Въпреки всички усилия няма гаранция, че вашето бебе няма да развие някой от различните видове екзема. В началото екземата се развива като малки червени петънца по кожата на лицето, ушите, ръцете или краката. В последствие червените петънца се разширяват и върху тях могат да се образуват малки пъпчици. Малчуганът изпитва силен сърбеж и често разчесва екземата като по този начин тя се превръща в мокра и от нея излиза кафява или прозрачна течност. Дори след преминаването на екземата, поразените места остават със суха и леко издута кожа, която е по-грапава от другите части на тялото. Преди всичко в тези моменти ще трябва да потърсите лекарска помощ за да се справите със болестта. Това е много важно защото е трудно да се разпознае източника на проблема а и някой родители често бъркат екземата със други заболявания като хранително отравяне, херпес или други кожни заболявания. Най-често срещана при децата е екзема дерматитис, която не е опасна, но е болезнена и преминава доста трудно за малките деца.

Какво можем да направим преди да отидем при лекар?
Тук ще ви препоръчаме някой основни неща, които трябва да направите за вашето бебе преди да отидете на лекар.
1. Сменете млякото със сухо и не слагайте захар във него.
2. Ако сте започнали да давате други храни на детето като яйца например, спрете ги за момента.
3. Сменете завивките на детето си като използвайте друга материя, различна от тази която използвате в момента.
4. Намалете или по възможност спрете кашите за регулирате наддаването на килограми за вашето дете. По-едрите деца страдат по-често от екзема отколкото тези с нормално тегло.
5. Не хранете детето си със храни, които са богати на пшеница.
6. Намалете стайната температура с няколко градуса.
Не очаквайте бърз резултат. За да има ефект от всички тези съвети е нужно да изминат няколко седмици. Затова е нужно да се консултирате със личния си лекар за да избегнете усложненията.
Не използвайте кремове, които са ви препоръчали преди да сте направили консултация със специалист. Преди всичко повечето родители не знаят какво е екзема и започват да третират поразените области по кожата без да са се посъветвали със кожен лекар и проблема може да се влоши още повече. Ако имате домашни любимци ги дръжте по-далеч от бебето, съществува опасност то да развие алергична реакция към козината на животното.

Преди всичко родителите трябва да бъдат спокойни, че няма опасност за тяхното бебе. Нужно е обаче да се вземат незабавни мерки защото екземата може да доведе до бъдещи алергични реакции, които да се превърнат в хронични за едно дете. Следвайте тези съвети и всичко ще се оправи за няколко седмици като не е нужно да се сменя метода на лечение щом не забележите незабавна промяна. Какво вече казахме, първите симптоми на оздравяване могат да се появят една след 2-3 седмици а понякога и повече.

0 коментара:

Публикуване на коментар