Какво причинява зъбобол | Блог за здраве и красота

сряда, 8 юни 2011 г.

Какво причинява зъбобол

Имам много причини за зъбобол, които са в състояние да ви причинят сериозни проблеми, болка, безсъние и главоболие. Имайте в предвид, че болката в зъб може да причини увреждания и сериозни проблеми на цялото ви тяло, включително и сърцето. Особено за хора имащи сърдечни проблеми се препоръчва да поддържат по-сериозно зъбите си и да не допускат болки в тях защото ефекта върху сърцето е наистина доста опасен.

Какви могат да бъдат причинителите на болка в зъбите
Най-често срещания причинител на болки е кариеса. На кратко кариес се получава там където зъбния емайл е разрушен и постепенно започва да разяжда докато стигне сърцето (нерва) на зъбите. На външен вид зъба потъмнява там където е започнала ерозията. Не се заблуждавайте, че когато дупката и поразената част е малка е още рано да отидете на зъболекар и не чувствате никаква болка. Кариеса може да изглежда малък отвън, но в същото време да поразява вътрешната част простирайки се под целия цялата външна част на зъба така, че отвън той да изглежда добре, но вътрешната част да е цялата поразена. Има случаи в които хора отиват на зъболекар с малък кариес за корекция, но се оказва че трябва да им изрежат целия зъб защото отвътре той вече е развален.

Друг причинител на болка в зъба може да е растящ неправилно мъдрец.
Мъдреца е най-задния зъб в челюстта на човека. Понякога растежа му може да причини доста болка на човека. Особено когато расте на криво и притиска корените на съседния до него зъб. В такива случаи болката е тъпа и постоянна. и почти няма начин да се премахне без намесата на специалист. В крайна сметка единственото което може да се направи за да спре болката е мъдреца да бъде изваден.

Болка от топло, студено и сладко
Някой хора имат по-чувствителни зъби, които показват симптоми на болка при най-малките симптоми. Основната причина за болката при чувствителни зъби от студено и топло е че нерва не е достатъчно защитен от външната обвивка на зъба. В такива случаи когато причинителя е премахнат, болката отминава за кратко време без допълнителни средства. Как да се справите с този проблем ще опишем в някой от следващите постове.

Остри болки, възпален или оголен нерв
Острите болки при хранене, приемане на течности или дори при леко дразнение с езика. Това са симптоми на много сериозен проблем с вашия зъб. В повечето случаи това значи, че вече се е образувал пулпит и незабавно трябва да отидете на зъболекар. Той ще реши как да се справи с наранения нерв. Как да облекчим зъбобола при пулпит сме написали в някой от предишните статии.

Възпалени венци или корени на зъбите
Възпалените венци също са причинител на силни и постоянни болки. Това се случа много често при младите, които са с по-слаба имунна система. В корените на зъбите се образува гнойна торбичка, която се подува с времето и болката се увеличава постепенно докато стане непоносима. В същото време венеца се надува в областта на гнойния балон и понякога може и цялата област, включително и лицето да бъдат подути. Това е симптом за много сериозен проблем. Балонът, който съдържа мъртви клетки и гной трябва да бъде спукан, но в никакъв случай не правете това сами. Оставете тази работа на специалист по тези неща.

Силните болки в зъбите са причинител на сериозни проблеми с цялото тяло. Не случайно те се съпътстват с главоболие а от там поразяват и органите в човешкото тяло. Повечето хора не знаят за това защото при органите като сърцето, черния и белия дроб не се усеща болка както при останалите, но това не значи че те не са поразени. Затова трябва да се грижите за вашите зъби, да ги поддържате чисти и силни. Не случайно се казва, че здравите зъби са огледало за здравето на човека.

Oригинална статия - pain toothache

0 коментара:

Публикуване на коментар