Упражнения за Ишиас, Гимнастика и Масаж | Блог за здраве и красота

неделя, 19 юни 2011 г.

Упражнения за Ишиас, Гимнастика и Масаж

Какво вече казахме в някой от предишните статии. Седалищния нерв е най-големия в човешкото тяло и като такъв, той е подложен на редица атаки, причинени от външни и вътрешни фактори. Целта на този пост е да ви запознае с най-добрите и популярни методи за неговото лечение. А именно чрез упражнения, гимнастика и лечебен маса. Ще започнем темата с някой основни упражнения. Ще помоля читателите на този блог ако искат да добавят нещо. Могат да се включат в дискусията като оставят своите коментари и въпроси. Ние ще се постараем да отговорим максимално подробно на всеки един от тях.

Някой прости упражнения за седалищния нерв
Преди всичко трябва да се подготвите физически и психически, че ще се преборите с проблема на всяка цена а за целта е нужна подходяща подготовка на цялото тяло да посрещне натоварването от упражненията, които ще ви опишем. В раздела за гимнастика ще поговорим по-подробно за ефективните методи за подготовка на мускулите и цялото тяло преди упражнения.

1. За да се изпълни това упражнение са ви нужни единствено една стабилна маса за хранене. Трябва да застанете на около 70 градуса като се захванете за масата с лице към нея. След това започнете да се оттласквате и спускате плавно и бавно с ръце към масата. Това упражнение е много подобно на лицевите упори, но натоварва по-малко ръцете и повече кръста. То е полезно не само за седалищния нерв, но и за мускулите на гърба, ръцете, гърдите и органи като сърцето и белите дробове.

2. Въртене на стълб. За това упражнение ще ви е нужен стълб за набиране. Не се безпокоите, няма да ви караме да правите набирания макар, че те също са полезни. Хванете се за стълба и се опитайте да повдигнете тялото си с краката нагоре като промушите тялото между ръцете си. Това упражнение е малко трудно за повечето хора, но наистина има благодатен ефект. След като промушите тялото между ръцете си се опитайте да го върнете обратно по същия начин. Направете тази процедура поне три поредни пъти като почивате след всяка една от тях.

3. Коремни преси. За тях всеки знае че са много полезни за изгаряне на коремните мазнини, но също така натоварват леко и седалищния нерв като не го претоварват а масажират постепенно. Не се товарете с тежки процедури, направете няколко серии по 10 или 15 коремни преси. Целта е не да натоварвате тялото си а да го раздвижите.

Видове масажи за седалищния нерв
В една от предишните статии споменахме за лечебните свойства на масажа върху ишиас нерва. Трябва да знаете, че различните видове масажи се прилагат за различни заболявания. Както при упражненията така и при масажа си има определени похвати, които се отнасят за конкретни области. Масажа не спомага само за възпаления нерв, съществуват и такива които се правят специално за профилактика, лечение на органите като сърцето, черния дроб, бъбреците, дори са създадени такива, които имат ефект при зъбобол или главоболие.

1. Спортен масаж. Не е за предпочитане при лечение на ишиас. Макар, че някой хора желаят повече него от стандартния. Какво всъщност представлява спортния масаж? На практика процедурите са почти същите както при обикновения, но похватите се правят много по-грубо от обикновените. Масажа на гърба и кръста е за предпочитане като един специалист знае точно къде е източника на болката още при опипване на болната област. Никога не ходете при съмнителни масажисти, които в повечето случаи не знаят какво и защо го правят. Целта на масажа не е да се чувствате приятно от това, че някой ви гали по гърба а да излекува болните или възпалени области от тялото.

2. Стандартен масаж. Стандартния масаж е със почти същите похвати както при спортния като те са много по-леко прилагани от масажиста. Отново целта е да се излекуват възпаления нерв и схваналите се мускули. В повечето случаи може да чувствате лека болка по време на масажа, но като цяло стандартния масаж не причинява болка по време на процедурата. Целта му е да напрегне дори най-малките мускули на тялото за да се разпуснат и да се почувствате по-енергични и здрави.

Гимнастика за ишиас.
Както вече казахме гимнастиката е много полезна за ишиас и ще ви помогне за подготовка на тялото ви преди упражнения. Целта на гимнастиката е да раздвижи тялото и разтегне схваналите се мускули а упражненията да ги направят по-силни и издръжливи.

1. Застанете изправени в парка или на място където въздуха е чист, прохладен и свеж. Разкрачете краката си леко. След това се опитайте да достигнете връхчетата на пръстите на краката си и с двете ръце като прегъването започва от кръста и не сгъвате колената. След всяко навеждане се изправяйте до горе и повторете процедурата само, че се наведете към другия крак.

2. Завъртане на таза. Хванете таза си с двете ръце и започнете въртеливи движения като не движете кръста а само таза. След няколко завъртания сменяйте посоката на въртене. След това започнете да се навеждате през кръста напред, на ляво и надясно. Повторете упражнението поне 3 пъти.

3. Разтягане на краката. Легнете на легло или на земята като предварително постелите със мека завивка. Застанете по корем и се опитайте да хванете с лявата ръка дясното си ходило. След това го придърпайте към седалищната част като се опитате да докоснете с пета тялото си. Ако не успеете не е проблем. Това се постига с време защото мускулите трябва да се разтегнат. След три поредни серии сменете крака и ръката.

Важно:
Гимнастиката и упражненията се правят сутрин по хладно. Целта на гимнастиката е да подготви мускулите за упражнения и тренировка.
Масажите се правят предимно вечер като целта е да бъдат разтегнати схваналите се през деня мускули.

При всички случаи ви препоръчваме да използвате максимален брой от описаните методи. Това ще увеличи натоварването на тялото и неговата здравина. По този начин ще си гарантирате не само здрав седалищен нерв, но и цялото ви тяло.

Статията е превод от Sciatica Exercises

0 коментара:

Публикуване на коментар