Как да спрем зъбобола | Блог за здраве и красота

неделя, 12 юни 2011 г.

Как да спрем зъбобола

Ако страдате от остра болка в някой от зъбите си, то определено имате нужда от помощ. Да спрем болката в болен зъб не е нещо, което се прави лесно или поне няма постоянно решение. В крайна сметка винаги се налага да прибегнем до помощ от зъболекар. Въпреки това съществуват наистина ефикасни и натурални методи за спиране на болката от кариес и пулпит.

На първо място при зъбобол трябва да се запечата дупката на вашия зъб така, че да не влизат различни дразнители като храна, слюнка а и често езика ви стои на болния зъб с следствие от дразнението. Преди да запечатате дупката ще трябва да измиете и дезинфекцирате раната. Това става като вземете четката си за зъби и измиете обилно с студена вода зъбите си. Използвайте мека четка с качествена паста за зъби се постарайте да изкарате всичко от дупката така, че тя да остане максимално чиста.

Спиране на болката
При зъбите нещата са малко особени и не се знае кои метод ще е най-ефикасен за вас. Затова трябва да изпробвате всички методи по ред докато намерите този, които ви облекчава най-ефективно.

1. Изпробвайте със студена вода. Вземете малко студена вода, предварително изстудена в хладилник или с лед. Опитайте се да задържите студената вода над зъба си като не пийте водата след това а я изплюйте. Студената вода би трябвало да облекчи ранения нерв и да спре болката за кратко време. След това ако проблемът се върне ще трябва да повторите същата процедура. Трябва да знаете, че това е временно решение и не трае прекалено дълго. Особено за зъби, които са с по-големи кариеси.

2. Солена вода. Разтворете сол в студена вода като се постарайте да направите концентрат, които да е максимално богат на сол и го сложете на дупката на болния зъб. Методите за поставяне са няколко. Чрез памучен тампон, пиене и капкомер. Като с капкомера се постарайте да поставите гъсто солената вода точно в дупката на зъба, които ви създава проблеми.

3. Нарежете една глава чесън на малки купчета. Постарайте се да ги направите максимално ситни и се опитайте да поставите едно от тях в зъба си. Ще трябва да потърпите още около петнадесет минути докато ефекта от чесъна се появи. Чесъна има силно анти бактериално действие и ще спомогне за дезинфекцията на вашия зъб.

4. Масаж на ръката и главата. Масажирайте китката на ръката си в продължение на десетина минути. Би трябвало да намали болката и ако не е прекалено силна, дори да я спре. Масаж на главата се прави в близост до ушите където се намират нерви, свързани с тези на зъбите. Този метод е рядко използван защото малко хора знаят как да го прилагат. В някоя от следващите статии ще поговорим по-сериозно за него.

5. Студен чай от коприва. Това също не е много популярен метод но е също така ефективен. Сварете малко коприва в един чайник и го налейте в една чаша. Поставете в него няколко кубчета лед за да се охлади. Изчакайте докато чая стане хладък, приблизително на стайна температура. След това трябва да се жабурите с него но не го пийте а изплювайте течността след това. Би трябвало след първите един или два пъти да усетите постепенно спиране на болката.

Всички тези методи за спиране на зъбобола са ефективни за различни хора и няма гаранция, че някой от тях няма да бъде ефективен за вас. Въпреки това всички те са полезни и безопасни за здравето. Преди всичко ви препоръчваме да ги използвате само като временно решение на проблема а за да се отвъртете от болката ще трябва да отидете при професионалист, които да реши как да излекува вече болния ви зъб.

0 коментара:

Публикуване на коментар